Program 2023

Klicka på bilden och hämta vårprogrammet 2023 i Storstil

  Stochelo Rosenberg och Hady Mouallem Onsdag 25 januari kl 19.00 Nygatan 6


  KÖP BILJETT


  • Virtuoserna Stochelo Rosenberg och Hady Mouallem är två av världens främsta tolkare av Django Reinhardt och Stéphane Grappelli. Att lyssna på dem är som att resa tillbaka i tiden till 40-talets Paris. 

   Gitarristen Stochelo Rosenberg är en av dagens främsta jazzmusiker och tillhör den absoluta eliten inom Gypsy Jazz. Han föddes i ett romskt läger i Holland och tillhör folkgruppen sinti, samma folkgrupp som Django Reinhardt. Med andra ord föddes han rakt in i musiktraditionen och blev från tidig ålder exponerad för Django Reinhardts musik och den särskilda jazzen som idag är känd som Gypsy Jazz eller Jazz Manouche. Det tog inte lång tid innan Stochelo själv också började spela.

   Han uppmärksammades tidigt för sin talang och har haft stora framgångar med bandet The Rosenberg Trio men även som soloartist. 1989 släppte The Rosenberg Trio albumet ”Seresta” som var banbrytande genom att Django Reinhardts musik blandades med bebop, traditionella romska valtser, latin och många fler stilar. Stochelo skapade en unik och personlig prägel inom Gypsy Jazzen. Han har uppträtt på största jazzfestivalerna världen över såsom Jazz Festival of Montreal, North Sea Jazz, Django Reinhardt Festival i Samois, Jazz In Marciac Jazz à Vienne, Carnegie Hall i New York och The Rose Bowl i Los Angeles och har spelat med de största musikerna som Toots Thielemans, Jan Akkerman, Stéphane Grappelli, Herman van Veen, Jaap van Zweden, Louis van Dijk, Peter Beets m.fl.

   Violinisten Hady Mouallem som också är från Holland kallades tidigt för underbarn. Efter att självaste Stéphane Grappelli hörde honom spela vid ett tillfälle  blev han så imponerad att han bjöd in Hady att uppträda tillsammans med honom. Grapelli tog Hady under sina vingar och var ett tag hans mentor vilket hörs tydligt i Hadys spel. Hady har spelat in flera skivor och turnerat med artister som Jimmy Rosenberg, Fapy Lafertin, Robin Nolan, Reinier Voet och många fler.

   Jean ”Django” Reinhardt (1910-01-23 - 1953-05-16)
   Han anses av många vara världens främste gitarrist, och den förste europé som tillförde något till jazzmusiken. Som jazzgitarrist är han utan tvekan den störste någonsin, och upphovsman till den jazzgenre som brukar kallas gypsy jazz eller jazz manouche efter ett franskt ord som betyder rom. Som gitarrist har Reinhardt influerat inte bara de flesta jazzgitarrister som kommit efter honom, utan även rockmusiker som Eric Clapton, Jerry Garcia och Tommy Lommi, samt countryveteranen Willie Nelson.

   Stochelo & Hande ackompanjeras av Manouche Society Quartet.

   På scen:
   Stochelo Rosenberg – Gitarr
   Hady Mouallem – Violin


   Manouche Society Quartet består av:
   Joakim Adamsson – Saxofon & klarinett
   Mats Berg – Kontrabas
   Erkand Morina – Gitarr
   Nick Christie – Gitarr
   John Andric – Gitarr  Fredrik Kronkvist Five – Onsdag  1 Februari kl 19.00 – Nygatan 6
  Förband från S:t Sigfrids fhsk i Nygatans kantin. 


  • Fredrik Kronkvist Five – The Swedish Songbook – Svenska musikskatten i nytt perspektiv –

   Efter en rad hyllade internationella projekt med några av världens bästa musiker vänder saxofonisten och kompositören Fredrik Kronkvist hemåt och återknyter kontakten med sina svenska musikrötter. Fredrik har skapat framåtblickande omarbetningar på klassikerna från den rika svenska musiktraditionen, gett dem nya spännande arrangemang och samtidigt behållit kärnan i de starka melodierna.

   Fredrik Kronkvist 5 består av några av de mest spännande nya rösterna på den svenska musikscenen och med albumet The Swedish Songbook för Fredrik och gruppen arvet vidare efter våra egna musikhjältar och tar dessa legendariska låtar in i vår moderna tid. Kronkvist bjuder här på sina favoriter från folkmusiken, visor, psalmer och andra låtar från den svenska musikskatten. Repertoaren är en varierad och äventyrlig musikupplevelse där publiken både får igenkänningsfaktor och oväntade överraskningar.

   Med sig i bandet har Fredrik nya trumfenomenet Adam Ross och gitarristen Olof Wullt, två av de starkaste rösterna på sina respektive instrument som kommit fram i Sverige på senare år. På piano finns den mångfacetterade Sven-Erik Lundeqvist som alltid ger lyssnarna en upplyftande resa och på bas har vi Simon Petersson som med sitt nutida basspel ger oss ett djupt sväng för alla att ryckas med av.

   Fredrik om repertoaren:
   Jag har valt låtar som jag har en lång personlig relation till från min uppväxt i Sverige. Några av dem sjöng min mamma för mig när det var dags att sova och några av dem är psalmer som vi sjöng med skolans kör i kyrkan. Andra är svenska traditionella folkmusiklåtar och andra är låtar som gjorts kända av svenska stjärnor som Jan Johansson, Evert Taube, Olle Adolphsson och Monica Zetterlund.

   Även låtar som gjorts av amerikanska mästare som Miles, Coltrane och Stan Getz som spelade in sina versioner av ”Ack Värmeland du sköna” och kallade den då “Dear old Stockholm”.

   En av utmaningarna var att ta denna legendariska musik (en av låtarna är nästan 1000 år gammal!), och ta den in i vår nutid och göra den till vår egen musik. Jag är så glad för hur de fantastiska musikerna i bandet tagit sig an repertoaren och gett sitt allt för att skapa något nytt för publiken. Det ska bli så kul att dela detta med världen!.

   Repertoar:
   Ack värmeland, Monicas Vals, Nu har jag fått den jag vill ha, Uti i vår hage, Visa från Utanmyra. Emigrantvisa, Kristallen den fina, Vem kan segla förutan vind, Limu Limu Lima, Allt under himmelens fäste, Sakta vi gå genom stan m.fl. 

   Bandmedlemmar:
   Fredrik Kronkvist – Altsaxofon

   Olof Wullt – Elgitarr
   Sven-Erik Lundeqvist – Piano & rhodes
   Simon Petersson – Kontrabas
   Adam Ross – Trummor


  Konrad Agnas Rite of Passage –  Fredag 3 mars kl 19.00 – Kafé de luxe Gillestuga
  Förband från S:t Sigfrids fhsk

  • Konrad Agnas Rite of Passage.

   En övergångsrit är en rit som markerar en persons övergång från ett stadium i livet till ett annat. Övergångsriter brukar sammanfalla med familjehögtider. Riterna brukar åtföljas av en fest såsom dopfest, konfirmationsfest och bröllop. Ibland får den inblandade ett namn i och med riten; vid dop eller giftermål. Wikipedia.

   Nu händer det nämligen (!) jag kommer till våren 2023, efter att i över tio år ha släppt skivor som co bandledare, släppa min debutskiva: Konrad Agnas Rite of Passage Jonas Kullhammars legendariska label Moserobie.  

    

   Musiken på skivan är skriven av mig (Konrad Agnes) och framförd tillsammans med mina närmsta vapendragare:

   Per Texas Johansson - Saxofoner och klarinetter

   Johan Graden - Piano och orgel 

   Torbjörn Zetterberg - Bas 

    

   Release sker i skiftet av april/maj 2023 och Konrad och hans medmusikanter ser fram emot att komma och spela i Kafé de luxe Gillestuga! Det blir garanterat jam efteråt om studenterna vill!


   Bandmedlemmar:
   Per Johansson,
   Johan Graden,
   Torbjörn Zetterberg,
   Konrad Agnas,


  American Ladies in the Houses Torsdag 20 april  kl 19.00  


  • Annika Chambers

   2019 SOUL BLUES MUSIC AWARD WINNER OCH VIZZTONE RECORDING ARTIST Annika Chambers. Den dynamiska monstersångaren från Houston Texas tillsammans med en mängd begåvade musiker fortsätter att chocka och förvåna många bluesälskare som har möjlighet att höra deras musik. Med en mängd själfulla, hjärtvärmande och markstampande låtar kommer Miss Chambers säkert att stiga över dina förväntningar.


  • Shakura Sàida Brooklyn-födda, schweiziskt uppvuxna och kanadensiska baserade Shakura S'Aida uppträda på festivaler i Dubai, Australien, Rwanda eller Ryssland, i hennes 4-kvinnas hyllning till Nina Simone, 'The Nina Project' eller i shower som Schitt's Creek, Titans & Self Made: Inspired by the Life of Madam C.J. Walker. Från hennes början som världsmusikbandet Kaleefahs sångare har denna mångsidiga sångare och fulländade underhållare blåst bort publiken med sin brännande sångstil, kusliga förmåga att leverera kraftfulla originallåtar och att komma djupt in i tarmarna på den mest ärevördiga standarden.

   Shakuras långa sjudande karriär gick ursprungligen in i hög växel 2008 med en triumf vid International Blues Challenge i Memphis, när hon fick andraplatsen och tävlade mot mer än 100 band från mer än 20 olika länder. Under de senaste 11 åren sedan dess har hennes turnéschema tagit henne till nästan 30 länder.

   Shakura S'Aida har konsekvent spännande publik med sina kraftfulla rör i flera år, senast som gästvärd på CBC Radio 2:s Weekend Morning. Som veteran inom den internationella musikscenen har hon uppträtt både som artist med musiker som Jimmy Smith, Lee Oskar (WAR), Bettye LaVette och Keb Mo', samt som prisbelönt soloartist.

   Efter en paus på 8 år är Shakura tillbaka i studion; den här gången med medproducenterna Donna Grantis (Prince/3:rd Eye Girl), Keb' Mo' och Roger Costa (Jeff Healey). Det nya albumet innehåller samarbeten med internationella artister som Eric Gales och Lee Oskar.

   Oavsett om hon talar schweizisk-tyska, franska eller engelska, ansluter Shakura omedelbart till sin publik - och visar samtidigt rikt den multikulturalism som Kanada är stolt över.

  • Terrie Odabi är inget annat än West Coast Blues Royalty. Det har skrivits att Terrie är "lätt den mest dynamiska blues- och soulkvinnan som har dykt upp i Bay Area sedan Etta James kom ut ur San Franciscos Fillmore District på 50 -talet." Endast en sångerska med Odabis kombination av kraft och finess kunde hävda sig mitt i den typen av jämförelser. Det som skiljer Odabi från så många av hennes kamrater är de olika nyanser av smärta, längtan, lycka och djup hon ger musiken. Röstens urskiljbara karaktär klingar ut med en medryckande återupplivning av tro och vördnad som har en dränkt föryngring och helig renässanskomplexitet. Hennes rikliga själ och improvisationsförmåga har gjort henne till en avgörande bidragsgivare till dagens Blues-scen. Terrie Odabi är varmt omfamnad av både Blues-fans och kamrater och är en av de mest respekterade talangerna i Blues-genren.

   

  Hederosgruppen Fredag 5 maj kl 19.00 Kafé de luxe, Gillestuga
  Förband från S:t Sigfrids fhsk


  • I en pausperiod med Tonbruket uppstod hos Martin Hederos ett otroligt sug efter att spela improvisationsmusik. På en Franska trion-kväll i Stockholm ventilerade han detta med Josef Kallerdahl som på stående fot erbjöd en spelning på sin återkommande Improklubb Las Palmas i Hornstull. Genast tänkte han på sin gamle vän Andreas Sjögren, de hade haft den skramliga, kraftigt Guided by voices-influerade trion Poyken ihop i början på 90 talet och också spelat väldigt ECM-inspirerad musik ihop på Ingesund i Arvika.

   Andreas alter ego Allt är musik hade dessutom gjort en LoFi-jazztolkning av Martins första pianosoloskiva och de tolkningarna samt Andreas egna Allt är musik-låtar tillsammans med ett par nya teman av Martin blev startskottet på Hederosgruppen på första spelningen i Augusti 2018. Innan dess hade Martin kontaktat Emil Strandberg på trumpet som han träffat i Fire! Orchestra och som visade sig ha fina låtar att bidra med samt Konrad Agnas på trummor, en musiker Martin drömt om att spela med. Josef ville som tur var vara med och spela bas också.

   Alice Coltranes harpjazz med kaskader av arpeggion var första målbilden men det hela svävade snart ut i en tillåtande improvisationsmusik med högt till tak.

   På bandets tredje träff, precis innan Covidutbrottet i februari -20, mickade inspelningsteknikern/producenten Anton Sundell (Tonbruket, Ane Brun, Fire! m fl) upp kvintetten i Antons och Tonbrukets gemensamma studio och detta är vad ni nu får höra.

   Första kapitlet, fortsättning följer…

   Bandmedlemmar:
   Andreas Sjögren – Basklarinet, tenor & sopransaxofon
   Emil Strandberg – Trumpet & piccolatrumpet
   Martin Hederos – Flygel & orgel
   Josef Kallerdahl – Kontrabas
   Konrad Agnas – Trummor & percussion


  Isabella Lundgren & Martin Sjöstedt Trio Lördag 11 November kl 19.00 Risingegården, Risinge.


  • Isabella Lundgrenär en av Sveriges absolut främsta jazzsångerskor och en artist i världsklass. Med en fantastisk röst och unik intensitet har hon, som få, förmågan att som hon trollbinda sin publik.

   Som 18-åring lämnade Isabella Lundgren Karlstad för New York där hon studerade och framträdde åren 2006 – 2010. Hon spelade på alla möjliga legendariska scener, men blandade också ihop ett kanske bohemisk artistiskt liv med ett destruktivt leverne.

   Isabella berättar om när hon vaknar upp i en säng, någonstans. Hon vet inte var hon är eller vem som ligger bredvid henne, men medan blicken far över tomma flaskor ochpåsar hittar den till slut en spegel, och hon ser sig själv på riktigt för första gången på länge. Hon bryter upp, flyttar hem, blir nykter och börjar studera till präst.

   Isabella Lundgren har släppt flera kritikerrosade album i Sverige och i Japan, belönats med Orkesterjournalens Gyllene skivan 2015 och grammisnominerats. 2015 tilldelades Isabella också en jazzkatt som årets musiker under Sveriges Radios jazzkatten-gala och utöver detta har hon också tilldelats Monica Zetterlund-stipendiet, STIM-stipendiet, Louis Armstrong- och Anita O´day-stipendiet, Stockholms stads kulturstipendium och Gustaf Fröding-stipendiet.

   2016 gjorde Isabella ett uppmärksammat Sommarprat i P1 där hon lyfte fram flera av de livsfrågor som också återspeglas och är centrala i hennes musik.