FÖRENINGEN JAZZ I VÄXJÖ

Föreningen Jazz i Växjö

Höst 2020

HÄMTA FJV HÖSTPROGRAM 2020 I STORSTIL

Arnesen Blues Band


Fredag 6 november, - kl 19 - Palladium


Thomas Arnesen, född 23 maj 1952 i Mora, är en svensk jazz- och bluesgitarrist, sångare.

Utbildad på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, samt Musikvetenskapen, Uppsala Universitet. Han har gett ut fyra skivor i eget namn, samt medverkat på inspelningar med bl.a. Panta Rei, Anders Widmark, Claes Janson, Kjell Öhman, Egil Johansen, Tomas Ledin, Gösta Linderholm, Cornelis Vreeswijk.

Inspirationskällor spänner från Clapton, Hendrix, 

Beck, BB King, Peter Green och andra blues/rock musiker till Pat Metheny, John McLaughlin, John Schofield m.fl. som mer klassas som jazz/fusion gitarrister.


Efter att ha trakterat piano i Kommunala musikskolan i tio år, började han på egen hand med gitarr. Från början var det blues som var det stora intresset. Genom umgänget med andra musiker t.ex. saxofonisten John Högman, blev jazz ett allt större intresse, vilket så småningom ledde till Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och en pedagogisk utbildning för improvisationsmusiker. Huvudinstrument var då gitarr och bi-instrument piano.


Under 80 och 90-talet spelade han jazz och blues ungefär hälften/hälften, för att sedan 2002 huvudsakligen koncentrera sig på kvintetten Arnesen Blues Band.

Lineup:

Thomas Arnesen – gitarr och sång
Andreas Hellkvist – Hammond B3
Anders Forsberg – klaviatur
Björn Lundquist – elektrisk bas
Ola Ragnar – trummor

Foto: Stefanie Andersson

Musik för förskolelever


Vid två tillfällen genomför FJiV akter för barn på uppdrag av Växjö kommun


Miranda Murre Eriksson kommer fån Torsås by i södra delen av Alvesta kommun och är examinerad Visskoleelev från Västerviks Visskola.  Efter skolan blev Murre kvar i Västervik.


Hon framför främst eget material på svenska om livet och vardagens i stort och smått, varvat med poesi och mellansnack med glimten i ögat.


Murre tolkar ockfå sina förebilders alster på "Murre-vis". Sjunger även på engelska, bl.a. The Doors och Bob Dylan. Bland de svenska favoriterna finns Stefan Sundström, Dan Viktor, Dan Andersson, Emil Jensen, Allan Edwall och Cornelis Vreeswijk.

Pugh Rogefeldt om Murre "Slutsålt flera veckor i förväg. Det är stort i lilla Alvesta. ondagens konset avslutades med ett framträdande av talangfulla vissångerskan Miranda Murre Eriksson.


Världens minsta festival:
"Miranda Murre Eriksson från Västervik i Sverige, brinner för musik, poesi och viskonst. Med nerv och känsla sjunger hon om vardagssituationer och livets svårigheter. Murres klara, behagliga stämma blandas med härliga melodier på gitarr och munspel som lämnar en skön känsla i kroppen."

Carlshamn Punch Big Band


Onsdag 2 december- kl 1930 - Folkets Bio


Bandet leds av Berndt Sjögren och Ylva Fernlund står för sången.

Tillsammans framföra banbdet svängig storbandsjazz.


Förband från St Sigfrids FHSK eller Lucia?

Vår 2021

Leon Falk Satchmo Tribute


Torsdag 28 januari - kl 19 - Kafé de luxe


Leon Falk Satchmo Tribute är en djupdykning i Louis Armstrongs musikaliska värld - en av 1900-talets absolut mest betydelsefulla musiker.


Med samma klassiska "Hot Five"-settning som i de legendariska studio-sessionerna på 20-talet har Leon Falk Satchmo Tribute med noggrannhet tagit sig an Louis Armstrongs musikaliska arv, och framför musiken med känsla och liv. 


Förband från St Sigfrids FHSK.

George Riedel & Mattias Ståhl


Ska återkomma våren 2021


Georg Riedel och Mattias Ståhl, två av Sveriges viktigaste musiker har slagit sina talanger samman och skapat jazzalbumet Diokrati.


Ett avskalat men komplext verk, med Riedel på kontrabas och Ståhl på vibrafon och marimba - en magisk diokrati. Musiken är grundad i jazz och visa, och Riedel har skrivit samtliga verk.

Förslag till jazzmusikband 2021

 • Sångerskan Anna Pauline och pianisten Ulf Johamsson Werre. Båda gästade föreningen 2019 tillsammans med Kansas City Stompers.
 • Michel Fernandez Quartet gruppen består av Michel Fernandez (saxofoner), Benoît Thévenot (piano), François Gallix (kontrabas), Nicolas Serret (trummor). Dessa fyra musiker har vardera på sin sida byggt ett universum i skuggan av mästarna på 60- och 70-talet, "årens eld". De har turnerat med prestigefyllda jazzmän i Frankrike och utomlands och deltar aktivt i dagens jazz.

 • Mette Juul er en dansk jazzsangerinde og sangskriver. Hun er uddannet fra Rytmisk Musikkonservatorium i København, og i 2007 vandt hun The International Jazzartist Competition i Tallinn. Juul er særligt kendt for sine samarbejder med bassist Lars Danielsson, pianist Nikolaj Hess, trompetist Ambrose Akinmusire, pianist Heine Hansen og tidlige samarbejder med trommerslager Alex Riel,
 • Mathias Landæus Trio har en bredd utöver det vanliga. De spelar mestadels originalmusik, men kan lika gärna halka in på en Monklåt, en popklassiker eller ett stycke frijazz.

 • Duo Emma Denward och Magnus Hjort. Med en intensitet som spänner från det intimt innerliga till kärvheten i ett vrål, sjunger Emma Denward sina texter så det verkligen känns. Emma och pianisten Magnus Hjorth har en mångårig historia av gemensamt låtskrivande, och de har utvecklat ett nyansrikt och tätt samspel. Magnus vet både att lämna luft och att fylla uttrycket med snabba målande inpass för att lyfta känslan i text och melodi. 

 • ANNA-MIA BARWE in CHRISTMAS MOOD Jazzig julunderhållning.

 • Fatyg 6 med Matilda Andersson en svensk jazzgrupp som verkat sedan 2014. Gruppen är baserad i Göteborg och Stockholm som leds av vokalisten och kompositören Matilda Andersson och saxofonisten/kompositören Daniel Gahrton.

 • IDA NIELSEN MED BAND. Funkigt, funkigt och… mer funkigt! Basisten Ida Nielsens kraft och energi övertygar –och hon har lärt mycket av tiden med Prince.

 • THE END consists of Sofia Jernberg (voice), Kjetil Møster, Mats Gustafsson (sax & electronics), Anders Hana (guitar & drums), and Børge Fjordheim (drums). Together they create new perspectives on contemporary experimental music.

 • Swedish Swing Society - klubben som är flerfaldig mästare i Lindy Hop. Vi är den ledande föreningen i Sverige som inspirerar till och sprider dansformer inom swing- och jazzgenren. Idag har vi verksamhet inom lindy hop, balboa, blues, collegiate shag, stepp och autentisk jazz.

 • Emil Ernebro och Filip Jers. Gitarroraklet från Bengtsfors, Emil Ernebro, och skånska världsmästaren på munspel, Filip Jers, tänjer på gränserna för vad deras instrument kan göra och låta som. Emil Ernebros fingerspel är i absolut världsklass och Filip Jers har kallats ”The Swedish harmonica sensation” av internationella musikjournalister. Deras repertoar består av låtar från den amerikanska folk- och jazzmusikskatten, filmmusik, poplåtar från 60-70-talet och svenska visor..

 • JOHN VENKIAH Trio har sedan 2010 spelat kontinuerligt i Europa. Trion släppte sitt debutalbum Things Change 2014 på skivbolaget Volenza, och gjorde bland många en kritikerrosad konsert under Ystad Jazzfestival 2014 som omnämndes både i Downbeat och Wall street Journal.

 • Terese Lien Evenstad  och hennes kvartett spelar modern jazz som sträcker sig från mycket intensiva rytmer och harmonier till fridfulla och lyriska melodier.
 • Maria Paulin Quintet bjuder på en svängig jazzkonsert med inriktning på mer eller mindre kända jazzmelodier hämtade från ”The American Songbook". Det är blandat material med bossa novor, ballader och mycket swing. Maria bjuder också på flera nummer med fin scatsång. Med sig på scenen har hon Magnus Selander – tenorsax, Lasse Örback - piano, Hasse Larsson – kontrabas och Jesper Kviberg trummor.

Besök även Jazzkalendern som drivs av Föreningen Jazz i Växjö ordförande Björn Möller.  Jazzkalendern listar (nästan) alla jazzakter i Kronobergs län och i Södra Sverige. 


Föreningens tidigare konserthistoria finns på Jazzkalendern.

Föreningen Jazz i Växjö sponsorer

Jazz i Växjö
Kompiskortet
Jazz i Växjö


Sidan uppdaterad 2020-10-19

Föreningen Jazz i Växjö använder inte Cookie-filer och sparar ingen information om beeökare för eget bruk.

Acceptera