Program 2024


The Death of Kalypso – Jazzopera – Tisdag 10 september kl 19.00 – Växjö Konserthus – KÖP BILJETT


 • Hyllad jazzopera kommer till Växjö.

  Saxofonisten och kompositören Martin Küchen tar i höst ut sin nyskrivna jazzopera på turné. Efter smygpremiären i Antwerpen hyllade en journalist den som den bästa jazzoperan sedan 70-talet. Det mäktiga verket har skrivits med inspiration både från Odysséens gestalt Kalypso och Küchens dramatiska släkthistoria.

  Ett kristallklart nav i operan är Elle-Kari Sanders jordtunga stämma. Tillsammans medjazzoktetten Angles och fyra stråkmusiker frammanas magi.

  "Elle-Kari Sander står i centrum som Kalypso. [...] Hon är mycket bra. Martin Küchen leder sitt band Angels, med sju mycket namnkunniga jazzmusiker kompletterade med en perfekt integrerad stråktrio, i en mäktig musik som sömlöst går från inledningens suggestiva frammanande av mistlurar i tät dimma över brutalt friform-ös till konstmusik - och i ett så groovigt parti att premiärpubliken inte kan låta bli att applådera det."
  Dan Backman SvD 20240511

  Det är stark, storslagen, drabbande musik."
  Magnus Säll, Lira våren 2024

  "månadens bästa jazzsläpp"
  Magnus Säll, DN 20240525 om skivan som släpptes i maj


  Hyllningarna av framförallt musiken har varit många sedan smygpremiären i Antwerpen, där en journalist utnämnde The Death of Kalypso till den bästa jazzoperan sedan 70-talet.

  Opera i Kronoberg, Musik i Syd, i samarbete med Riksteatern Växjö, Kulturföreningen Kristina och Föreningen Jazz i Växjö

 


Karin Hammar Fab 4 invites Britta Virves, piano – Fredag 13 september kl 19.00 – Palladium – Förband från S:t Sigfrids fhsk – KÖP BILJETT


 • Karin Hammar Fab4 leds av trombonisten Karin Hammar och har funnits sedan 2014. Gruppen turnerar kontinuerligt nationellt och internationellt, har tre kritikerrosade releaser i bagaget och över 10 miljoner streams på Spotify. Karin Hammar Fab4 samarbetar gärna medinternationella gäster, såsom norskorna Hanna Paulsberg och Hildegunn Öiseth, italienska Rita Marcotulli, och gruppen har även spelat in musik för en stråkkvartett och den franske munspelsvirtuosen Olivier Ker Ourio

  Nu har turen kommit till den unga stjärnpianisten Britta Virves, Estland, att sälla sig till Fab4´sprominenta solistskara.

  Musiken är rykande färsk släpptes på CD´n, "Opening" (Prophone/Naxos” i april 2023).

  Välkomna till ett sprakande musikaliskt möte!

   

  Karin Hammar - trombon/komposition

  Britta Virves - piano

  Andreas Hourdakis - gitarr

  Pär-Ola Landin - bas

  Fredrik Rundqvist - trummorKnock Out Greg & the Scandinavian Blue Flames – Lördag 21 september 20:30– Kafé de luxe Gillestuga – KÖP BILJETT


 • Greger ”Knock-out Greg” Andersson startade sin musikkarriär med den numera smått legendariska orkester K-O Greg & Blue Weather som turnerade hårt i närmare 20 år och släppte 7 album. 50 fyllda och med ett lastbilslass rutin i ryggen samlar han nu ihop några av Skandinaviens bästa musiker i blues/soul-genren. Vi kommer att få höra mycket blues men även en del oldschool soul.


  I bandet återfinns som alltid Gregers yngre bror Marcus på trummor. Bröderna har spelat ihop i över 30 år sen starten i Gnesta 1988 och avverkat tusentals gig tillsammans.


  Sättning:

  Greger Andersson - munspel /sång

  Fredrik von Werder - piano

  Tomi Leino - gitarr

  Göran Jonasson - bas
  Markus Andersson - trummor


Fanny Gunnarsson Quartet Fredag 25 oktober  19:00 Nygatan 6 – Nyfiket öppnar 18.00 – Förband från S:t Sigfrids fhsk


 • Harmoniskt och dissonant. Melodiskt och dynamiskt. Explosivt och lekfullt. Fanny Gunnarsson Quartet låter komponenterna speglas i varandra och skapar musik som berör samtidigt som det är svårt att sitta still. Ibland har låtarna text, Ibland talar musiken för sig själv. Sopransaxofon och piano flätas ihop i starka melodier som driver framåt eller vilar lugnt ovanpå bas och trummor. Resultatet blir något helt nytt och eget, levererat med stor spelglädje och känsla för musiken. “ Det här är ny, innovativ och kreativ jazz av hög klass som på ett eget sätt vandrar vidare i en rik tradition .”
  Sune Johannesson - Kristianstadsbladet

  Musik och text är skriven av pianisten och sångerskan Fanny Gunnarsson. Fanny blev 2019 nominerad på Sveriges Radios Jazzkatten som årets nykomling och vann med bandet We Float pris som Årets Jazzgrupp 2018.

  Fanny Gunnarsson Quartet är nu aktuella med nya skivan “Night of Stars” som släpps 14 april på Havtorn Records. Bandet bildades 2013 och har tidigare släppt två fullängdsalbum och en EP vilka alla fått bra mottagande av både press och publik och etablerat kvartetten på den svenska jazzscenen. Föregående släpp är EP:n “Share Your Past” (2019), innan dess ”Mirrors” (2017) som blev utnämnd till Årets Vokaljazz album av tidningen LIRA, samt debutskivan ”Same Eyes As You” (2014) producerad av pianisten Jan Lundgren. Med de nya låtarna har bandet förstärkt och förtydligat sitt uttryck från tidigare skivor. Musiken rör sig mellan jazz, pop, atmosfäriska partier och drömska ljudlandskap. Det finns plats för många improvisatoriska inslag även om kompositionen alltid är i fokus. Starka melodier och utmejslad harmonik har blivit gruppens signum och Fanny Gunnarssons roll som både pianist och  sångerska gör att musiken kan ta olika riktningar beroende på vad som ska förmedlas. Texterna är ofta personliga och  relaterbara i sin sårbarhet och bidrar till en djupare förståelse kring låtarnas budskap.

  “Musiken är i grunden lyrisk, vacker och en aning melankolisk, Fanny Gunnarssons honungslena röst och smidiga pianospel bildar en perfekt symbios med Karolina Almgrens sopransax, som gärna spelar unisont med sångmelodin eller lägger stämmor till den.”
  Alexander Agrell – Sydsvenskan.

  Sättning:
  Fanny Gunnarsson piano/sång
  Karolina Almgren sopransaxofon
  Kristian Rimshult kontrabas
  Hannes Olbers trummor


Broken Glass 4tet – Onsdag 6 november kl 19.00 – Kafé de luxe Gillestuga – Förband från S:t Sigfrids fhsk – Baren öppnar 18.00 – KÖP BILJETT

 

 • Broken Glass 4tet är en kvartett från Vilnius, Litauen, med den originella sättningen trombon, bastuba, gitarr och trummor. Kvartettens medlemmar är utbildade vid Lithuanian Music and Theatre Academy, en utbildning som enligt östeuropeisk tradition har stora inslag av klassisk musik men också modern konstmusik.

  Samtliga musiker tillhör den yngre generationen av jazz- och improvisationsmusiker i Litauen. Nestor med sina 35 år är trombonisten, arrangören och kompositören Jievaras Jasinskis med en imponerande lista av verk på sitt cv. Han har skrivit och arrangerat för allt från symfoniorkestrar till popartister. Jasinskis är en virtuos trombonist och ledare av Vilnius JJAZZ Ensemble, som kan sägas vara Litauens officiella storband. Bland hans uppdrag har varit att skriva för och leda Euroradio Jazz Orchestra.

  Broken Glass 4tets övriga musiker är gitarristen Pranas Kentra, som svarar för en del av kvartettens kompositioner, bastuba spelar Simonas Kaupinis och trumslagare är Domantas Razmus.

  Musiken som man kan höra den på cd:n Solitude (Spotify) pendlar mellan uppsluppna kabarétoner, busig blues, taktfast country och en tuba som bryter ut i virtuosa solon.

  Sättning:
  Jievaras Jasinskis - trombon
  Simonas Kaupinis - tuba
  Pranas Kentra - gitarr
  Domantas Razmus - trummor


Big Creek Slim DK – Lördag 16 november kl 20.30 – Kafé de luxe Gillestuga – Baren öppnar 19.30 – KÖP BILJETT


 • Big Creek Slim, alias Marc Koldkjær Rune, är en dansk bluesartist, som har blivit ett av de mest efterfrågade namnen på den europeiska bluesscenen. Den strålande skivan Hope for my soul ledde till att Big Creek Slim redan 2015 korades till Årets bluesartist i sitt hemland. Den extremt produktiva Slim har sedermera släppt ett tiotal album, varav den nyaste Stone in my heart, är nominerad till årets bästa blues album vid Danish Music Awards..

  Gitarristen, sångaren Marc påminner förvånansvärt mycket om blueslegenderna i Chicago och Mississippi. Bluesen har varit Marcs stora passion genom hela livet, och han levererar varan på ett genuint och övertygande sätt.

  Marc har turnerat och spelat in skivor på bägge sidor av Atlanten, och uppträtt bland annat med legendariska bluespianisten Henry Gray. Gray blev känd som pianist i Howling Wolfs band, och just Wolf är en av Marcs stora förebilder.

  Big Creek Slim är en mycket mångsidig artist med en häpnadsväckande stor repertoar. Han är autentisk och övertygande såväl solo som i olika bandkombinationer, och varje spelning är överraskande och unik i och med att låtvalet bestäms på scenen utifrån stämningen hos publiken och musikerna.

  Sättning:

  Marc Koldkjaer Rune - sång/gitarr

  Peter Nande - munspel/sång

  Mikael Fahleryd - bas

  Jim Ingvarsson - trummor