ANSLAGSTAVLAN
Läs om våra konsertlokaler här och möjlighet till parkering!
Hämta program för våren 2025!
Jazz i Växjö stödjer Komiskortet!
Välkomna till höstens Jazzcirkelträffar i Studieförbundet Vuxenskolan lokal på Blockvägen 8, Norremark, mellan 18.30 och 21.00.
Följande måndagar gäller under hösten: 9/9, 23/9, 7/10,21/10, 4/11, 18/11, 2/12, 16/12.
Jazzcirkeln firar 50 år i år 2024.
Max Arndth Schultz, född 31 augusti19 60 i Stockholm, är en svensk jazzgitarrist som spelar och komponerar musik inom såväl jazz-,blues- och popgenren. Max började spela gitarr vid 10 års ålder efter att ha sett en konsert med Jimi Hendrixi Stockholm och turnerade 1979 med bandet Rena vätskor i Stockholm som även deltog även i en film av SVT. Därefter engagerades Max Schultz i gruppen Mynta där han under sju år utvecklades som jazzgitarrist och även kom i kontakt med indiska musikaliska influenser. Mynta turnerade såväl iSkandinavien som på internationella arenor som Montreaux Jazz Festival samt i Singapore, Bombay, Kuba och Nicaragua. Max Schultz har också turnerat med Beches Brewi Indien 2015 under ledning av världsmusikern och kompositören Bengt Berger.
1993 vann Max Schultz Rikskonserters och Caprices utmärkelse Jazz i Sverige och spelade in en egen skiva med Joakim Milder (sax), Christian Spering (bas), och Magnus Grahn (trummor) - en konstellation som senare döptes till Max Schultz band.
Max Schultz har samarbetat med andra jazzmusiker som Anna Greta Sigurdadottir, Håkan Broström, Herbie Hancock, Bob Moses, Nils Landgren, Esbjörn Svensson, och Bengt Berger. Han har även samarbetat med artister som Svante Thuresson, Anna Nederdal, Tommy Körberg och som studiomusiker med Marie Fredriksson, Rebecka Törnqvist.
Källa: Wikipedia
Förband från S:t Sigfrids fhsk
På scen:
Max Schultz – gitarr
Zubaida Solid – vokalist
Leo Lindberg – orgel
Chris Montgomery – trummor
Karl Olandersson Kvartett, eller KOK som bandet även kallas, anses av många som en av landets bästa jazzakter och vi kan förvänta oss en bred musikalisk palett innehållande medryckande sväng, melodisk och rytmisk elegans, stor dynamisk spännvidd och ett intrikat samspel av högsta klass. Alla bandets musiker tillhör den absoluta toppen av svenska jazzmusiker och besitter en bred kunskap om jazztraditionen som kokas ihop för att tillsammans sätta en personlig prägel på Karl Olanderssons musik.Kvartetten har funnits sedan 2017 och har nu släppt tre skivor. Senast den kritikerrosade ”Walk And Talk”, både på CD och LP.
Konserten i Växjö kommer att bestå av en väl avvägd blandning från tidigare skivor men det utlovas även ett antal nya låtar som kommer att spelas in på kommande skiva. Den kommer att spelas in sommaren 2024 och planeras att släppas hösten samma år.
Karl Olandersson kommer ursprungligen från Hedemora och är en av de mest uppskattade jazztrumpetarna i Sverige. Vid sidan av sin egen kvartett är han flitigt anlitad som jazzsolist imånga sammanhang men även ofta förekommande i TV-produktioner som exempelvis Let’s Dance, Idrottsgalan, Vilket liv och Allsång på Skansen. Som trumpetare är Karl inspirerad av jazzhistoriens alla giganter från Armstrong till Marsalis och har genom dessa utvecklat ett personligt sätt att uttrycka sig präglat av spontanitet, teknisk och rytmisk finess, melodisinne och en stor variation i register och dynamik.
Förband från Skt Sigfrids fhsk
På scen:
Karl Olandersson – trumpet
Magnus Hjorth – piano
Martin Sjöstedt – kontrabas
Daniel Fredriksson – trummor
Sanna Ruohoniemi den nordiska jazzens stigande stjärna sticker ut på jazzkartan, både i form av kompositioner och utstrålning.
“When you encounter virtuosity and vision, this is the result." - Juha Seitz.
Sanna är en av den unga generationens mest intressanta musikskapare. Hennes förmåga att använda sin röst är avundsvärd, bredden på hennes skapande exceptionellt fri och flytande. I hennes konserter får lyssnaren ta del av modern jazz med allt från grooviga bebop-toner till folkton. Ovanpå det insiktsfulla texter på flera språk.
Nu släpper hon nya albumet ”Let EverythingHappen”, inspelad i Atlantisstudion i Stockholm och mixad av Pål Svenre och uppföljare till Start from Nothing som bland andra hyllades av siten Europe Jazz Media Chart som Ett av de bästa musiksläppen i Europa. Vi talar om modern jazz förankrad i historien med allt från swing och grooviga bebop-toner till folkton och tango.
Tidningen Opulens skrev efter ett gig:
Ryktet om hennes kapacitet har också spridit sig, och det var mer än fullsatt. Variationen i det musikaliska finns både i låtvalet och i Sannas röst, som visar upp en stor bredd. Sammantaget: En musikskapare och sångerska som det finns all anledning att ha koll på framöver.
Sanna Ruohoniemi är uppvuxen i finska Österbotten. Hon bor numera i Stockholm efter att via Sibeliusakademin i Helsingfors kommit till jazzutbildningen på Kungliga Musikhögskolan.
Med i bandet:
Sanna Ruohonieimi – sång
Fredrik Lindborg – saxofoner & basklarinett
Daniel Tilling – piano
Lars Ekman – bas
Daniel Olsson – trummor
Sanna Ruohoniemi har uppträtt runtom i Sverige och Europa. Bland annat flera gånger på Stockholm Jazz Festival, på anrika Pori Jazz i Finland och på Sydney International Women’s Jazz Festival.
Förband från Skt Sigfrids fhsk
Tiger City Jukes har varit ett av Norges ledande bluesband sedan starten 1995. De har släppt sex album under sin karriär, och deras stil har utvecklats från nästan vintage Chicago-blues på deras första album till en mer sumpig rockkänsla på de efterföljande albumen. På deras femte album, *Moonlight Crying*, ville de skapa musik som var oberoende av en viss stil och slutade med att ta influenser från många olika genrer, men fortfarande byggd på en sumpig bluesgrund.
Tiger City Jukes är ett av Norges ledande bluesband sedan starten 1995. De har sex kritikerrosade album i sin katalog, och deras stil har förändrats från klassisk Chicago-blues i början till en mer sumpig rockvibb på senare album. På de två senaste albumen har de hämtat element från flera stilar, men den vibrerande, sumpiga blueskänslan finns fortfarande kvar i grunden.
På scen::
Knut Eide – sång
Harald Stokke – gitarr, backup sång
Atle Rakvåg – bas, backup sång
Espen Moen – trummor
Lördag 27 april – Kafé de luxe
Duke Robillard välkänd bluesgitarrist på den jazziga sidan av bluesen och en av originalmedlemmarna och grundare av Roomful of Blues som bildades i USA i slutet av 1960-talet. Ett fullfjädrat 40-tals jump/swing-bluesband, med det rätta soundet och utseendet, inklusive 40-talskläder, akustiskt piano och allt.
I Roomful of Blues, som fortfarande idag existerar, har medlemmarna kommit och gått genom åren. Bandet gav Duke en första exponering för en bredare publik. När han lämnade efter ett dussin år spelade han ett tag med rockabilly-kungen Robert Gordon, spelade sedan in två skivor med Legendary Blues Band (medlemmar i Muddy Waters band). Han ledde sedan sitt eget band fram till 1990 då han ersatte Jimmy Vaughan i Fabulous Thunderbirds. I dag turnerar Duke flitigt med eget band och har besökt Sverige flera gånger tidigare.
Duke Robillard har hjälpt till att ta bluesen till en ny nivå för många av en ny generation bluesdiggare. Många bluesälskare som var uppfostrade med Eric Clapton, Jimmy Page, och Stevie Ray Vaughan, började istället lyssna på T-Bone Walker, Ronnie Earloch Duke Robillard vars bluesstil rörde sig från en form av utlöpare av rockmusik till en jazzigare, mer sofistikerad stil.
BB King har själv kallat Duke Robillard "En av de stora bluesnamnen", The Houston Post kallade honom "en av Guds gitarrister.” Och New York Times skrev "Robillard är en solist med fantastisk kraft och originalitet."
Det är inte helt klart vilka musiker som följer med Duke Robillard på turnén i Sverige meddelar road managern Erkan Özdemir.
På scen:
Duke Robillard on Gutar, Vocals
Chris Corte - vocals / guitar
Doug James - barisax
Marty Ballou - bass
Chris Anzalone - drums
THE BEAT FROM PALOOKAVILLE – Ett av Europas mest autentiska R&B och SKA-band, men också ett fenomenalt allround-band vad gäller att backa upp andra artister kommer till Kafé de luxe!
Bandet som bildades av gitarr-virtuosen Anders Lewén (Sven Zetterberg Bluesband, Knockout Greg & Blueweather mfl) för 16 år sen är i många kretsar ansedda som ett av Sveriges bästa liveband! En högoktanig musikalisk smältdegel som är helt deras egen, alltid med full energi från start & med frontman Tommy “bigT” Moberg (Trickbag mfl) i spetsen! Bandet backade Sven Zetterberg på hans hyllade album “Grounded in Reality” där de som studioband även fick visa sina soulinfluenser!
Sättning
Tommy Moberg - sång
Konstantin Kovalev - sång, gitarr
Janne Petersson - piano
Torbjörn Eliasson - sax
Johan Norin - tuba
Urban Hed - bas
Christer Björklund - trummor
RONNIE GARDINER & CARIN LUNDIN QUINTET
De bästa jazzlåtarna i ett ljuvligt sväng och med lekfullt sinne! ”Kvintetten (Carin Lundin, Ronnie Gardiner, Klas Toresson, Mathias Algotsson, Hasse Larsson) inleder med Louis Armstrongs ”I´ve Got A Heart Full of Rhythm” från 1937, där Carins varma uttrycksfulla sångröst ackompanjeras av rytmiska trummor, glansfulla soloinslag från saxofon och kontrabas. Publiken är med på noterna och hakar på med handklappningar!” ”Entusiastisk publik, stående ovationer, skanderande ”en gång till”, hyllande ungdomar runt en stolt Ronnie, blir till slut en skön villervalla med Carinhej vilt spelande på ett framplockat munspel – helt underbart!”
- Örnsköldsviks Allehanda, 2023
”Nog för att hon sjunger gamla klassiker, men de riskeras aldrig att kvävas av den dammiga nostalgi som ibland kommer i vägen inom jazzen. Det är genuin spelglädje som utspelas mitt framför ögonen på oss. Hon har tekniken och lekfullheten, kunskap om historien och ett personligt avtryck, hjärna och hjärta. Och ja, det här gäller musikerna också. Det är en stilig uppvisning i egobefriad musikglädje med svänget och samspelet i centrum. Hurra ”
- Smålandsposten, 2015
RONNIE GARDINER, trummor
Ronniehar nyligen tilldelats Svensk Jazz hederspris! Motiveringen lyder: ”En briljant musiker, inspirerande orkesterledare och betydelsefull jazzambassadör tilldelas utmärkelsen Lifetime Achievement 2022. Hans musikaliska gärning har inte bara haft stor betydelse för jazzen i Sverige utan även gjort avtryck i läkarvetenskapen då han visat att rytm och musik har stor påverkan på vår kropp och själ. Han har utvecklat en metod, Ronnie Gardiner Method, är rytmik och koordination hjälper de som drabbats av exempelvis stroke, MS och Parkinson att komma tillbaka till ett drägligt liv med nya positiva livsvillkor. Efter att ha spelat med storheter som Zoot Sims, Clark Terry, Benny Carter, Dizzy Gillespie, Gerry Mulligan och Dexter Gordon kan Ronald ”Ronnie” Edwin Gardiner se tillbaka på ett långt Lifetime Achievement – 90 jazziga år.”
CARIN LUNDIN, sång
Efter fem album, lovordade av kritikerna, har Carin Lundin en stor repertoar innehållande ljuvligt sväng och jazzkänsla i fina arr. En salig röra jazzlåtar, mest ur Great American Songbook men även några egna alster. Carin Lundinhar mottagit Stiftelsen Jazzens Museums Anita O’Day-prismed motiveringen: ”Carin Lundin har under några år varit musikernas favoritsångerska och hon förvaltar väl det jazzmusikaliska arvet från de stora sångerskorna Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan och förstås Anita O’Day, med en för svenska sångerskor alldeles unik timing och jazzkänsla.”
KLAS TORESSON, tenorsaxofon
Klas Toresson har nyligen släppt sitt tredje egna album, kritikerrosade ”Fundamentals”. Klas spel präglas av en fin ton, fantastiskt sväng och mycket värme, och han har spelat med de flesta i Sveriges jazz-elit.
MATHIAS ALGOTSSON, piano
Mathias Algotssonhar varit aktiv sedan mitten av nittiotalet och spelat runt om i världen med välkända namn som t.ex. Barbara Hendricks, Magnus Lindgren och Rigmor Gustafsson. Mathiashar en förmåga att förflytta sig mellan olika stilar och är också en uppskattad kompositör. Han har hittills gjort sex album i helt eget namn, bl.a. två trioalbum på japanskt skivbolag och två med egna kvartetten och har, som enda icke-saxofonist någonsin, tilldelats Arne Domnerus jazzpris ”Dompans Guldsax”. Mer info på mathiasalgotsson.com
HASSE LARSSON, kontrabas
Hassehar spelat tillsammans med Peps Persson, Jesse Lindgren, Claes Jansson m. fl. Han medverkar också på Monica Zetterlunds skiva ”Varsamt” och har tilldelats Nalens Vänner stipendium ”Topsys Tusenkrona”. Spelade även med Fredrik Norén band på 80-talet
Hyllad jazzopera kommer till Växjö.
Saxofonisten och kompositören Martin Küchen tar i höst ut sin nyskrivna jazzopera på turné. Efter smygpremiären i Antwerpen hyllade en journalist den som den bästa jazzoperan sedan 70-talet. Det mäktiga verket har skrivits med inspiration både från Odysséens gestalt Kalypso och Küchens dramatiska släkthistoria.
Ett kristallklart nav i operan är Elle-Kari Sanders jordtunga stämma. Tillsammans medjazzoktetten Angles och fyra stråkmusiker frammanas magi.
"Elle-Kari Sander står i centrum som Kalypso. [...] Hon är mycket bra. Martin Küchen leder sitt band Angels, med sju mycket namnkunniga jazzmusiker kompletterade med en perfekt integrerad stråktrio, i en mäktig musik som sömlöst går från inledningens suggestiva frammanande av mistlurar i tät dimma över brutalt friform-ös till konstmusik - och i ett så groovigt parti att premiärpubliken inte kan låta bli att applådera det."
Dan Backman SvD 20240511
Det är stark, storslagen, drabbande musik."
Magnus Säll, Lira våren 2024
"månadens bästa jazzsläpp"
Magnus Säll, DN 20240525 om skivan som släpptes i maj
Hyllningarna av framförallt musiken har varit många sedan smygpremiären i Antwerpen, där en journalist utnämnde The Death of Kalypso till den bästa jazzoperan sedan 70-talet.
Opera i Kronoberg, Musik i Syd, i samarbete med Riksteatern Växjö, Kulturföreningen Kristina och Föreningen Jazz i Växjö
Fredag 13 september – Palladium Folkets Bio
Karin Hammar Fab4leds av trombonisten Karin Hammar och har funnits sedan 2014.
Gruppen turnerar kontinuerligt nationellt och internationellt, har tre kritikerrosade releaser i bagaget och över 10 miljoner streams på Spotify.
Karin Hammar Fab4 samarbetargärna med internationella gäster, såsom norskorna Hanna Paulsberg och Hildegunn Öiseth, italienska Rita Marcotulli, och gruppen har även spelat in musik för en stråkkvartett och den franske munspelsvirtuosen Olivier Ker Ourio.
Nu har turen kommit till den unga stjärnpianisten Britta Virves, Estland, att sälla sig till Fab4´s prominenta solistskara. Musiken är rykande färsk släpptes på CD´n, "Opening" (Prophone/Naxos” i april 2023).
Välkomna till ett sprakande musikaliskt möte!
Gästartist: Britta Virves - piano
Karin Hammar - trombon/komposition
Andreas Hourdakis - gitarr
Pär-Ola Landin - bas
Fredrik Rundqvist - trummor
Knock-Out Greg & The Blue Flames
Lördag 21 september – Kafé de luxe Gillestuga
Greger ”Knock-out Greg” Andersson startade sin musikkarriär med den numera smått legendariska orkester K-O Greg & Blue Weather som turnerade hårt i närmare 20 år och släppte 7 album. 50 fyllda och med ett lastbilslass rutin i ryggen samlar han nu ihop några av Skandinaviens bästa musiker i blues/soul-genren. Vi kommer att få höra mycket blues men även en del oldschool soul.
I bandet återfinns som alltid Gregers yngre bror Marcus på trummor. Bröderna har spelat ihop i över 30 år sen starten i Gnesta 1988 och avverkat tusentals gig tillsammans.
Sättning:
Greger Andersson- munspel /sång
Fredrik von Werder - piano
Tomi Leino - gitarr
Göran Jonasson - bas
Markus Andersson - trummor
Fredag 25 oktober – Nygatan 6
Harmoniskt och dissonant. Melodiskt och dynamiskt. Explosivt och lekfullt. Fanny Gunnarsson Quartet låter komponenterna speglas i varandra och skapar musik som berörsamtidigt som det är svårt att sitta still. Ibland har låtarna text, Ibland talar musiken för sig själv. Sopransaxofon och pianoflätas ihop i starka melodier som driver framåt eller vilar lugnt ovanpå bas och trummor. Resultatet blir något helt nytt och eget, levererat med stor spelglädje och känsla för musiken.
“ Det här är ny, innovativ och kreativ jazz av hög klass som på ett eget sätt vandrar vidare i en rik tradition.”
Sune Johannesson - Kristianstadsbladet.
Musik och text är skriven av pianisten och sångerskan Fanny Gunnarsson. Fanny blev 2019 nominerad på Sveriges Radios Jazz katten som årets nykomling och vann med bandet We Float pris som Årets Jazzgrupp 2018.
Fanny Gunnarsson Quartet är nu aktuella med nya skivan “Nightof Stars” som släpps 14 april på Havtorn Records. Bandet bildades 2013 och har tidigare släppt två fullängdsalbum och en EP vilka alla fått bra mottagande av både press och publik och etablerat kvartetten på den svenska jazzscenen. Föregående släpp är EP:n “Share Your Past” (2019),innan dess ”Mirrors” (2017) som blev utnämnd till Årets Vokal jazz album av tidningen LIRA, samt debutskivan ”Same Eyes As You” (2014) producerad av pianisten Jan Lundgren. Med de nya låtarna har bandet förstärkt och förtydligat sitt uttryck från tidigare skivor. Musiken rör sig mellan jazz, pop, atmosfäriska partier och drömska ljudlandskap. Det finns plats för många improvisatoriska inslag även om kompositionen alltid är i fokus. Starka melodier och utmejslad harmonik har blivit gruppens signum och Fanny Gunnarssons roll som både pianist och sångerska gör att musiken kan ta olika riktningar beroende på vad som ska förmedlas. Texterna är ofta personliga och relaterar i sin sårbarhet och bidrar till en djupare förståelse kring låtarnas budskap.
“Musiken är i grunden lyrisk, vacker och en aning melankolisk, Fanny Gunnarssons honungslena röst och smidiga pianospel bildar en perfekt symbios med Karolina Almgrens sopransax, som gärna spelar unisont med sångmelodin eller lägger stämmor till den.”
Alexander Agrell – Sydsvenskan.
Sättning:
Fanny Gunnarsson – piano/sång
Karolina Almgren – sopransaxofon
Kristian Rimshult – kontrabas
Hannes Olbers – trummor
Broken Glass 4tet är en dynamisk kvartett som bryter alla förväntningar och levererar en elektrifierande blandning av modern jazz, funk och improvisation med den originella sättningen trombon, bastuba, gitarr och trummor. Kvartettens medlemmar är utbildade vid Lithuanian Music and Theatre Academy, en utbildning som enligt östeuropeisk tradition har stora inslag av klassisk musik men också modern konstmusik.
Med en stark kemi mellan musikerna skapar de ett unikt sound som är både sofistikerat och fullt av energi. Varje medlem i bandet bidrar med sitt eget musikaliska perspektiv, vilket resulterar i ett innovativt och spännande samspel.
Samtliga musiker tillhör den yngre generationen av jazz- och improvisationsmusiker i Litauen. Nestor med sina 35 år är trombonisten, arrangören och kompositören Jievaras Jasinskis med en imponerande lista av verk på sitt cv. Han har skrivit och arrangerat för allt från symfoniorkestrar till popartister. Jasinskis är en virtuos trombonist och ledare av Vilnius JJAZZ Ensemble, som kan sägas vara Litauens officiella storband. Bland hans uppdrag har varit att skriva för och leda Euroradio Jazz Orchestra.
Broken Glass 4tets övriga musiker är gitarristen Pranas Kentra, som svarar för en del av kvartettens kompositioner, bastuba spelar Simonas Kaupinis och trumslagare är Domantas Razmus.
Musiken som man kan höra den på cd:n Solitude (Spotify) pendlar mellan uppsluppna kabarétoner, busig blues, taktfast country och en tuba som bryter ut i virtuosa solon.
Förband från S:t Sigfrids fhsk.
På scen:
Jievaras Jasinskis - trombon
Simonas Kaupinis - tuba
Pranas Kentra - gitarr
Domantas Razmus - trummor
Big Creek Slim, en kraftfull röst på den danska bluesscenen, tar dig med tillbaka till bluesens rötter med sin råa och äkta stil. Med en djup, raspig röst och ett gitarrspel som osar av delta blues, levererar han en musikalisk upplevelse som känns både tidlös och modern. Big Creek Slim har vunnit flera internationella priser för sin autentiska tolkning av den traditionella bluesen och är känd för att ge allt på scenen – varje ton är laddad med känsla och passion.
Med influenser från blueslegender som Muddy Waters och Robert Johnson, men med en egen twist, skapar han ett unikt sound som fångar publiken från första ackordet. Big Creek Slim är en artist som måste upplevas live, där hans närvaro och intensitet skapar en oförglömlig kväll fylld av genuin bluesmagi.
På scen:
Marc Koldkjaer Rune - sång/gitarr
Peter Nande - munspel/sång
Mikael Fahleryd - bas
Jim Ingvarsson - trummor