Konserthistoria

Våren 2020

We Float
Onsdag 29 Jan – Kafé de luxe

Tickande och pulserande tar We Float med sig lyssnaren på en resa genom dramatiskt skiftande ljudlandskap. I det ena ögonblicket är det lugnt och stilla, men plötsligt blåser det upp till storm. Det är en resa mellan akustiskt och elektroniskt, mellan hopp och förtvivlan, mellan pop och jazz.

Nuaia + Josgrejen

Fredag 21 februari – Kafé de luxe


En dröm för många band är att skapa sitt eget, personliga ljudlandskap. Trion Nuaia har lyckats. Svenska bandet löder ihop sin egen förening av pop och electronica. Nuaia spelar fri-pop.


En mix av jazz, pop och electronica improvisationer. Ett universum där, sång, trummor och akustiska ljud, möts i ett elektroniskt ljudlandskap och föder personliga berättelser som förmedlas med ovanlig intensitet och närvaro.


Nuaias andra album ”Belong to the moon” släpptes våren 2015 och kännetecknas av personligt Fri Pop manifest, som gjorde stort intryck i på lyssnare och recensenter från Scandinavien, Europa till Asien och i USA.

Aloft Quartet 

Fredag 6 Mars – Utvandrarnas hus


Aloft Quartet formades 2016 och är en akustisk jazzkvartett bestående av unga musiker från Skandinavien. Musiken består av originalkompositioner som bandet tillsammans jobbat på för att skapa en stark och sammanhängande repertoar. Med inspiration från den amerikanska såväl som den nordiska jazzscenen spelar Aloft Quartet sin musik på ett distinkt och omväxlande lugnt och kraftfullt sätt. 

Bandet har varit på flertalet turnéer runt om i Skandinavien och Tyskland och har redan idag fått stark respons och renommé för deras dynamiskt livliga och emotionellt gripande musik.

Hösten 2020

Mattias Welin & Per Sjödin Duo

Tordsag 15 oktober STENLadan


Basisten Mattias Welin spelar i Relay Orchestra och medverkar på CDn Relay.


Mattias föddes i Växjö 1965. Han har studerat på Skurups Folkhögskola 87/88 och Kungliga musikaliska akademien 89-91.


Per Sjödin delar sin tid mellan att vara gitarrlärare vid musikhögskolan i Malmö och att spela gitarr i olika band. 


Båda musikerna är välkända för Växjöpubliken och har tilldelats FJV utmärkelse JazzOskar.

Våren 2021

Ulf Johansson Werre och Anna Pauline

Onsdag 21 april – PM & Vänner


Anna Paulin jazzsångerska och låtskrivare som sjunger direkt från hjärtat. Född i Kalmar, uppväxt i Höganäs i en musikerfamilj med en far som är välkänd jazztrumpetare och en dansk mamma rotad i den danska musikskatten. Annas flerkulturella identitet har varit en stor fördel för hennes artisteri, hennes språkliga gehör har tränat henne till jazzmusikalisk världsmedborgare.

Som sångerska inspirerades Anna tidigt av Ella Fitzgerald, Anita O’Day, Peggy Lee, Doris Day, Marilyn Monroe såväl som singersongwriters som Joni Mitchell och Emmylou Harris. Redan vid fyra års ålder stod hon på scen första gången och kom sedan att delta i flera amatörmusikaler och revyer.


Ulf Johansson Werre är född i Lövånger 1956-01-16. Kom till Uppsala 1963 där han spelade trummor och gitarr i olika popgrupper, bl.a. med John Högman. Efter att ha upptäckt jazzen vid tio års ålder blev pianot och senare vid femton blev trombonen hans instrument.

Ulf är en av landets flitigaste och mest mångsidiga musiker. Och i alla sammanhang söker han som trombonist, pianist och sångare det rätta ”groovet” och det hittar han i många olika sammanhang. 
Artikeln publicerad i DIG Jazz nr 2/2005..


På scen:
Anna Pauline - sång

Ulf Johansson Werre - flygel.

Emma Denward och Magnus Hjorth 

Onsdag 12 maj – PM & Vänner

Med en intensitet som spänner från intim innerlighet till kärvhet i ett vrål framför Emma Denward sina texter så det verkligen känns. Emma och pianisten Magnus Hjorth har mångårig historia av gemensamt låtskrivande där de har utvecklat ett nyansrikt och tätt samspel. Magnus vet både att lämna luft och att fylla uttrycket med snabba malande inpass for att lyfta  känslan i text och melodi.


Denward & Hjorth hittar sin edge mitt emellan modern jazz, nordisk ton och svenska visan.

Emma och pianisten Magnus Hjorth har mångårig historia av gemensamt låtskrivande och de har utvecklat ett nyansrikt och tätt samspel. Magnus vet både att lämna luft och att fylla uttrycket med snabba målande inpass för att lyfta känslan i text och melodi. Denward & Hjorth hittar sin edge mitt emellan modern jazz, nordisk ton och svenska visan.

Terese Lien Evenstad

Lördag 29 maj – PM & Vänner


Terese Lien Evenstad och hennes kvartett som spelar modern jazz som sträcker sig från mycket intensiva rytmer och harmonier till fridfulla och lyriska melodier.

Repertoaren är skriven av Terese och är influerad av jazz, nordisk folkmusik, avantgarde och neo-soul. Bandet består av prisbelönta musiker från Sverige, Norge och Island. Tillsammans skapar de ett nordiskt uttryck som berör och väcker till eftertanke.


På scen:
Terese Lien Evenstad - violin, sång

Britta Virves - piano

Arvid Jullander - bas

Peter Danemo - trummor.

Leon Falk Satchmo Tribute

Onsdag 9 juni – PM & Vänner

Leon Falk Satchmo Tribute är en djupdykning i Louis Armstrongs musikaliska värld - en av 1900-talets absolut mest betydelsefulla musiker. Med samma klassiska "Hot Five"-sättning som i de legendariska studio-sessionerna på 20-talet har Leon Falk Satchmo Tribute med noggrannhet tagit sig an Louis Armstrongs musikaliska arv, och framför musiken med känsla och liv. 

Bandet hyllar också "Satchmo" genom att skriva egna originalkompositioner i stilen, och tar på så sätt 1920-talsmusiken in i 2020-talet. På ett medryckande sätt strävar bandet när de spelar efter att lyfta den tidiga jazzens värden - samspelet, bluesen, dansen och känslorna.

Trumpetaren och kornettisten Erik Tengholm är en "rising star" inom både den moderna och klassiska jazzen och behärskar den unika spelstil som vi förknippar med Louis Armstrong.

- I november 2017 tilldelades Erik Louis Armstrong-stipendiet som delas ut av Föreningen Klassisk Jazz.
- I april 2018 släpptes bandets debut-skiva "Just Another Satchmo Tribute". 
- I augusti 2018 tilldelades Adam Falk och Leon Falk stipendium från Jazzarkivet som ges till "Yngre musiker som spelar äldre jazz."


På scen:
Leon Falk - trombon, sång

Erik Tengholm - trumpet, kornett

Adam Falk - klarinett

Uno Dvärby - banjo

Sara Karkkonen - piano.

”Murre” Eriksson

Tisdag 22 juni – Alabastern Tallgården Araby och Romavallen Teleborg


I samarbete med Växjöbostäder anordnar Föreningen Jazz i Växjö två konserter för barn med Murre som kommer från skogarna runt Torsåsby som ligger i de södra delarna av Alvesta kommun.

Murre är utexaminerad från Visskolan i Västervik och spelar alla möjliga instrument, bl.a. munspel, gitarr och mandolin. När hon är ute själv är det gitarren som är hennes trogna följeslagare.

Murre framför mycket eget material, varvat med poesi och mellansnack med glimten i ögat. Hon tolkar gärna sina förebilders alster på Murre-vis. Sjunger mest på svenska men även på engelska, bl.a. The Doors och Bob Dylan. Bland hennse svenska favoriterna finns Stefan Sundström, Dan Viktor, Dan Andersson, Emil Jensen, Allan Edwall och Cornelis Vreeswijk.

Press:
Pugh Rogefeldt:

"Hon är bra den här tjejen."

SMP:
"Slutsålt flera veckor i förväg. Det är stort i lilla Alvesta. Konsertkvällen avslutades med ett framträdande av talangfulla vissångerskan Miranda Murre Eriksson."

Ivar Sjögres, Lunds Visfestival:
"En som verkligen marinerats i visor genom livet är småländskan Miranda Murre Eriksson som spelade på visfestivalen här förra året som överraskning."

Thomas Arnesen bluesband

Onsdag 23 juni – PM & Vänner

Thomas Arnesen, jazz-, bluesgitarrist och sångare. Utbildad vid Kungliga Musikhögskolan, och vid Musikvetenskapen. Har gett ut fyra skivor i eget namn, medverkat på inspelningar med bl.a. Panta Rei, Anders Widmark, Claes Janson, Kjell Öhman, Egil Johansen, Tomas Ledin, Gösta Linderholm, Cornelis Vreeswijk. Inspirationskällorna spänner från Clapton, Hendrix, Beck, BB King, Peter Green och andra blues/rock musiker till Pat Metheny, Jonshn McLaughlin, John Schofield m.fl.


På scen:
Thomas Arnesen - guitar, Vocals

Andreas Hellkvist - hammond organ

Anders Forsberg - wurlitzer

Björn Lundquist - bass

Ola Ragnar - drums.

Hösten 2021

Jojo Djeridi Quartet

Onsdag 1 september – Palladium – Folkets Bio


Jojo Djeridi säger: "Detta är en drömgrupp för mig som jag har satt ihop.” Han har haft en långvarig musikerrelation med Krister Andersson sedan sent 80-tal.

Kvartetten kommer att spela musik av Jojo Djeridi, Krister Andersson och från The Great American Songbook. Välkommen att uppleva livemusik med professionella musiker av högsta kvalitet.

Jojo har varit en professionell jazztrummis sedan 1985. Hans spelstil består av en kraftfull gunga, polyrytmiska eskapader och en stor dynamisk spännvidd. Han kan få trummorna att viska och han kan få dem att skrika.

Under sin karriär har Jojo spelat med de flera svenska jazzmusiker. Tidiga samarbeten inkluderar saxofon-spelare Nisse Sandström och Krister Andersson. I ungefär tio år spelade Jojo med Maffy Falay och Bernt Rosengren på jazzklubben Lilla Maria i Stockholm. Senare har han spelat med Arko Big Band med Maria Schneider som ledare. I mitten av augusti i år spelade Jojo Djeridi 4 på Fashing. Giget sändes live.

Jojo gick på Royal College of Music i Stockholm och har också studerat vid New School i New York.

För närvarande har han en kvartett i eget namn med Krister Andersson, Lars Jansson och Palle Danielsson ersatt av Hans Backenroth i höstens akter. Han är också involverad i ett antal andra projekt. Läs mer på TRINITY.


På scen:
Krister Andersson - sax & klarinett

Lars Jansson - piano

Hans Backenroth - bas

Jojo Djeridi - trummor.

Swedish Swing Society

Onsdag 22 september PM & Vänner


Benny Goodman bildade 1935 den berömda trion med Teddy Wilson på piano och Gene Krupa på trummor. Trion gjorde skivinspelningar och gjorde direkt succé. Konceptet med pianots vänsterhand i rytmiskt samarbete med bastrumman, Goodmans lekfulla melodik och frånvaron av kontrabas gav ett luftigt sound som frigjorde musikernas eleganta teknik och en swingupplevelse av ovanligt slag. 1936 kom Lionel Hampton, vibrafon, med i gruppen. Den kvartetten blev modell för den populära svenska grupp som Ove Lind och Lars Erstrand kom att bilda.

Ulf Johansson Werre övertog pianostolen från Bengt Hallberg och senare ersatte Björn Sjödin Ronnie Gardiner vid trummorna. Efter Ove Linds bortgång kom Antti Sarpila till gruppen och nu efter Lars Erstrands bortgång fortsätter gruppen på exakt den kammar-musikaliska sättning som Goodman bildade stil med 1935.

SWEDISH SWING SOCIETY förvaltar och utvecklar detta arv på ett sätt som har givit genklang hos såväl publik som kritiker världen över. ”Världsklass” är ett omdöme som ofta används efter trions uppträdanden, t.ex. då gruppen uppträdde på Carnegie Hall på Sveriges nationaldag.

”Samspelet mellan Uffe, Antti och Björn är strålande. Det låter så enkelt och självklart när dessa musikanter gör sina eleganta och svängiga versioner att man blir på gott humör”
- Bozze Möller, Orkesterjournalen.


Ulf Johansson Werre dubblerar pianot med trombone-spel i yppersta världselit och mästerklarinettisten Antti Sarpila sätter sig då vid pianot vilket ger gruppen ytterligare variationsrikedom i klangfärg och stil. Björn Sjödin har liknats vid Gene Krupa och hanterar visparna med magisk dynamik och spelglädje.

För er som uppskattar klassisk swing med elegans och ekvilibristik i världsklass och ändå vill vara med om något nytt, unikt och oväntat – upplev SWEDISH SWING SOCIETY live.


På scen:

Antti Sarpila - klarinett, piano

Ulf Johansson Werre - piano trombon, sång

Björn Sjödin - trummor.

Mette Juul Quintet

Onsdag 13 oktober PM & Vänner

Danska Mette Juul har släppte sitt fjärde album ”Change” på Universal Music Denmark och uppföljaren ”New York-Copenhagen” (2020). Med en rad välkända musiker som Lars Danielsson, Mike Moreno och Ulf Wakenius bland andra.

 

Från tidig ålder var sång och att skriva texter en naturlig del av Mette Juuls liv. 2007 vann Mette Juul International Jazzartist Competition i Tallinn, där 12 sångare från 8 länder deltog.

 

Mette Juul släppte sitt debutalbum ”Coming In From The Dark” 2010 med den danska trummislegenden Alex Riel, Jesper Lundgaard på bas, Heine Hansen vid pianot och gästerna Palle Mikkelborg på trumpet och Poul Halberg på gitarr.

 

Juuls andra album “Moon On My Shoulder” släpptes 2012 med trumpetarna Ambrose Akinmusire, Lars Danielsson - bas, Morten Lund - trummor och Nikolaj Hess - piano.

 

Mette Juul släppte sitt tredje album ”There is a Song” 18 september 2015 på Universal Music Group. Albumet bestod huvudsakligen av musik och texter av Mette Juul, inspelad med amerikanska trumpetare Ambrose Akinmusire, trummisen Rodney Green, Joe Sanders på bas, Mike Moreno på gitarr och danska pianisten Nikolaj Hess.

 

Alla album och efterföljande konserter har alla fått många utmärkta recensioner.

 

Mette Juul tog också en examen från The Rhythmic Music Conservatory i Köpenhamn.

 

På scen:

Mette Juul - sång 

Peter Rosendal - piano

Anders Fjeldssted - bas

Snorre Kirk - trummor.

LÖRDAG 23 oktober 13:00 14:30 Thubanon förstärkt med Jocke Wickström trumpet och Linda Pettersson sång.


Thubanon tillkom på initiativ av Håkan Thunér, trombonist och arrangör som menade att med sex blåsare skapas en fullödig klang av storbandskaraktär. Arren skrivs av Anders Baudin. Skivan Thubanon tolkar Gullin har fått god kritik i Orkesterjournalen och i Smålandsposten.

Linda Pettersson - sång

Jocke Wikström - trumpet

Anders Baudin - sopransax, altsax, klarinett

Bo Jansson - altsax, klarinett

Siwert Wikström - tenorsax, klarinett

Mats Eriksson - baritonsax

Alexis OsorioLòpez - trombon

Max Carlsson - gitarr

Pelvin - piano

Jörgen Malm - elbas

Jonathan Eryd - trummor.

15:00 16:30 The Blues Twisters spelar blues med sväng.


På scen:
Magnus Brandstedt - gitarr, sång

Sven Carlsson - trummor

Calle Bjelke - gitarr & sång
Sven Torstensson - orgel & piano

Anders Andersson - bas & sång.

17:00 21:30 Band från S:t Sigfrid fhsk. Sex band kommer att spela fyra traditionella jazzlåtar som generalrepetition inför påföljande veckas prov!

De fantasifulla namnen på banden som kommer att underhålla oss:

- Chili med Arne 

- Aavids kavalleri 

- The Waiters 

- Den tredje ensemblen

- Trippelduon 

- Fanny n’ friends 


SÖNDAG 24 oktober:
11:00 – 12:30 Max' Saxar bildades 2004. Från början med två saxar och idag fyra saxar: Sopran-, Alt-, Tenor- och Barytonsax, dvs en klassisk saxofonkvartett med komp. Repertoaren är mainstream jazz med betoning på Gerry Mulligans musik som kommer att vara i centrum 24 oktober. Bandet har också en unik alternativ sättning med tre klarinetter.


På scen:
Anders Baudin - sopransax, klarinett 

Bo Jansson - altsax, klarinett

Sivert Wickström - tenorsax, klarinett

Mats Eriksson - bassax

Kenneth Malm - piano

Börje Backman - elbas

Max Carlsson - gitarr

Jonathan Eryd - trummor.

13:00 – 14:30 New Orleans Rubber Band bildades 2011 och består idag av sju entusiastiska jazzdiggare i den övre medelåldern. De flesta av oss har spelat tradjazz under vår studietid i mitten av förra århundradet. Nu koncentrerar vi oss på den gamla New Orleans-jazzen, vilket innebär att musiken helst ska vara nedtecknad före år 1930. Bandet består av klarinett, kornett och trombon, vilka ackompanjeras av piano, banjo, bastuba och trummor.


På scen:
Håkan Håkansson - klarinett

Arne Ackmer - kornett

Tord Pola - trombon

Kjell Gransvik - bastuba

Ulf Stenquist - banjo

Peter Markensten - piano

Lennart Johansson - trummor.

15:00 – 16:30 Sleeping Beauty är en sextett som sysslar med jazz från huvudsakligen perioden 1950-80, t.ex. Ellington, Quincy Jones, Mulligan, Al Dubin etc.


På scen:
Yvonne Steen Ohlander - sång

Anders Baudin - saxofon, klarinett

Siwert Wickström - saxofon, klarinet

Mårten Bendz - piano

Börje Backman - bas

Sven Carlsson - trummor.

17:00 18:30 Trio Magnifique spelaren en ljuv blandning av fransk cafémusik och musik ur The American Songbook.


På scen:
Tuula Jokela - sång

Lasse Johansson - sång, gitarr.

Sven Torstensson -dragspel.

19:00 21:30 Peter Asplund trumpetaren har grävt djupare i sig själv i förhållande till jazztraditionen än vad de flesta har ork eller tålamod till. Efter hela den resan, så här långt, visar det sig att han är en romantiker – i stilistiskt närmast tidlös bemärkelse.

Johannes Cornell, DN,

De första tonerna lovar gott. En ensam trumpet sätter stämningen med sin klara ton: lite melankoliskt men också coolt. Man fångas. Och fortsättningen håller vad inledningen lovar. Det här är nog det bästa jag hört med Peter Asplund.

Sten Wistrand, Kulturdelen. 

Peter Asplund fångar väl stämningar, skiftningar och rörelser, allt detta kryper nära i hans kompositioner, hudnära.

Bo Bjelvehammar, OPULENS. 

Jag gläds åt ett album med innerlig stringens i världsklass.

Mats Hallberg, Orkesterjournalen.

Peter Asplunds All my Septembers är hans hittills bästa album – genomarbetat och sammanhållet in i minsta klang – och fullproppat med vackra melodier.

Dan Backman, SvD.

Asplund har komponerat allt och verkligen skapat en balladdominerad albumhelhet. Albumets kärntrupp är huvudpersonens ordinarie trio, förstärkt med tre pers. Storbandet kallas in på en del av låtarna för att förstärka känslorna och atmosfären som redan finns i musiken. Några rappa spår kryddar.

Alexander Agrell, Sydsvenskan.

Tio låtar som fyller upp kosmos inom mig och gör vardagens skönare än någonsin. – Blaskans Vänner.


På scen:
Peter Asplund - trumpet

Hans Andersson - bas

Rasmus Kihlberg - trummor (vikariat)

Lars Jansson - piano.

Sleeping Beauty

The Blues Twisters

Trio Magnifique

New Orleans Rubber Band

Thubanon

Maria Paulin kvintett

Onsdag 3 november – PM & Vänner Hotel 

Maria Paulin och hennes kvintett bjuder på en svängig jazzkonsert med inriktning på mer eller mindre kända jazzmelodier hämtade från "The American Songbook".


Konserten innehåller blandat material som ballader och mycket swing.


Maria bjuder också på flera nummer med fin scatsång.


På scen:

Maria Paulin - sång

Magnus Selander - tenorsax

Lasse Örback - piano

Hasse Larsson - kontrabas

Jesper Kviberg - trummor.

Emil Ernebro och Filip Jers

Lördag 20 november Folkets Hus  Lammhult


Emil Ernebro (gitarr) och Filip Jers (munspel) är två unika musikanter på den svenska musikscenen. Duon bildades 2017 men hade i flera år fått höra på olika håll – ni borde spela tillsammans! Ernebro och Jers tänjer på gränserna för vad deras instrument kan göra och låta som. Emil Ernebros fingerspel på gitarr är i absoluta världsklass och Filip Jers har kallats ”The Swedish Harmonica Sensation” av internationella musik-journalister samt blivit världsmästare på munspel.

Deras repertoar består av låtar från den amerikanska folk- och jazzrepertoaren, poplåtar från 1960- och 70-talen och svenska visor. Deras musicerande är spelglädje, spontanitet och sväng! Våren 2019 släppte de sin debutskiva “Duet” och den mottogs med förtjusning både av publik och recensenter. Sommaren 2019 framträdde Ernebro & Jers i “Allsång på "Skansen” inför en miljon tittare i direktsänd TV. (Musikriket)

Anna-Mia Barwe IN A CHRISTMAS MOOD

Onsdag 8 december Utvandrarna hus


Du är något så unikt som inspiration, skrev Åke Arenhill till Anna-Mia efter en konsert en gång, och så är det! När Barwe sensuellt, med timing och exemplarisk frasering, nästan viskande lyft fram en amerikansk jazzballad slår hon i nästa stund ut armarna och sjunger med full styrka och på klingande skånska Jau älskar daj! Full av musikalitet, sångglädje, humor och värme. Jazz och visa i skön förening.


Press:
" ... ”Solklart”, som spritter av musikalitet, sångglädje och livslust! ... Sahlins låt underbar, dels gör du den väldigt bra. Det är mycket Anna-Mia Barwe i den. Och Dansvisan var lysande (fin text!). Som helhet tycker jag att CD:n är förnämlig. Musikerna är toppartister liksom sångerskan. Du har en mycket personlig stil och du textar utomordentligt. Man blir glad när man hör dig sjunga. ... att Rådelius också komponerade och skrev texter. Imponerande. BG Sahlin håller jag mycket högt ... en fantastisk ckompanjatör och kompositör. Saxofonisten var lysande. ... Skivomslaget är förtjusande."
Lars Svensson.


På scen:
Anna-Mia Barwe - sång

Mattias Carlson - klarinett och saxofon

Sven Bjerstedt piano

Per Ekman - kontrabas

Jerker Heijkenskjöld - trummor.

Våren 2022

SUPER CHIKAN med MR BO & THE VOODOOERS

Fredag 14 Januari – Kafé de luxe Gillestuga


Inställd pga av pandemin


James Super Chikan Johnson, Clarksdale, USA. Nu, vid 62 års ålder, är han en av de sista riktigt stora Delta Blues-musikerna som håller liv i en rik afroamerikansk musiktradition som har påverkat band som Rolling Stones, Led Zeppelin, White Stripes och Black Keys.

Janese bygger sina instrument själv med material alltifrån en bensindunk till cigarrlådor. Det märkliga är att han får det att låta så bra.

Han är en stor underhållare och berättare så halva behållningen från hans konserter är hans mellanprat. Det är svårt att hitta en artist som har djupare rötter i bluesdeltat än Super Chikan.

Han vann Blues Music Award för bästa traditionella blues med sitt album Chikadelic 2010.


Bluesen började för över hundra år sedan som en landsbygdsmusik, och många av upphovsmännen till bluesmusik skrev låtar med jordbruksteman, med arbetslåtar eller ballader om grödor eller skadedjur eller vädret, och om sina egna hundar och mulor. Gamla countryharpaspelare kanske imiterar gårdsdjur i deras klagande skrik, skäller och stön, men en nyare bluesspelare har gått hela nio yards och kallat sig själv efter ett tamt "djur".


Det skulle vara svårt att hitta en man med djupare rötter i deltat än Super ChikanJames Johnson föddes i Darling MS 1951, brorson till Big Jack Johnson, bluesgitarristen från bergslandet vars intensiva, ålderdomliga, en-ackords juke-joint boogies talade till bluesens ursprung. James flyttade runt i deltat och arbetade på släktingars gårdar som liten, och han gillade att mata kycklingarna, imitera och "prata med" dem, vilket ledde till att hans vänner kallade honom "Chikan Boy". Han lärde sig spela en diddley-båge, och när han var 13 köpte James en beat-up begagnad gitarr från en Frälsningsarméns butik i Clarksdale, men han var inte ute efter en karriär inom musiken. Han arbetade på en mängd olika jobb som ung. Det var när han var anställd som lastbilschaufför, han kom på sina egna sånger för att fylla de ensamma timmarna. Hans kompisar övertalade honom att spela in några demoskivor och han försökte spela med några musikerkompisar, men han föredrog friheten och spontaniteten i att vara soloartist. James antog Super Chikan-taggen när han äntligen började uppträda, och hans låtar inkluderade vanligtvis lite galande och repor på hans gitarr.


På scen:

Mr Bo & The Voodooers backar upp artisten 

James Johnson Super Chikan - gitarr

Herr Bo - sång & gitarr

Bo Hansson - hammond

Lars Mellqvist - bas

Roger Mörck - trummor

Amanda Ginsburg

Fredag 11 februari – Näckrosen  Ingelstad


Amanda Ginsburg växte upp i en musikalisk familj i Gamla stan i Stockholm. Hon gick musik-linjen på Södra Latins gymnasium. Studerade musik på Betel fhsk och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, examen 2014. Under några år ingick Ginsburg i vokalgruppen IRIS tillsammans med Agnes Börsbo, Agnes Grahn och Ida Hammarbacken. Ginsburg har även haft ett musikaliskt samarbete med musikern Andy Fite, vars låtar Ginsburg har framfört på sina konserter.  juni 2016 spelade Ginsburg in EP:n Vargtimma, bestående av sex låtar, tillsammans med musikerna Filip EkestubbeLudvig ErikssonLudwig Gustavsson och Joel Karlsson. Vargtimma släpptes år 2017 och flera låtar från skivan kom att spelas i P2 under 2017. 

Hösten 2017 nominerades Amanda Ginsburg till P2 Jazzkatten 2017 i kategorin "Årets nykomling". Samma år släppte hon Havsmelodi, samt Flykten från vardagen, en låt där hon framträder tillsammans med tromboe-nisten Nils Landgren. Den 19 januari 2018 uppträdde Ginsburg i Musikplats Stockholm och framförde fem av sina låtar under konserten som sändes i P4 Stockholm.

I februari 2018 släppte Ginsburg sitt debutalbum, Jag har funderat på en sak, på skivbolaget Ladybird/ Naxos. Albumet recenserades i bl.a. Dagens Nyheter och Orkesterjournalen. I samband med albumsläppet intervjuades hon även av P1 Kultur

Under år 2018 turnerade Ginsburg runt om i Sverige tillsammans med medmusikerna Ludvig Erikson, Ludwig Gustavsson och Filip Ekestubbe.

Den 7 maj 2018 spelade hon en konsert på jazzklubben Fasching i Stockholm, där även multiinstrumentalisten Magnus Lindgren deltog som hemlig gäst på scenen. Den 24 juli 2018 framträdde Amanda Ginsburg i Allsång på Skansen, där hon framförde låten Havsmelodi från debutalbumet.

Hösten 2018 nominerades Ginsburg för andra gången till P2 Jazzkatten i kategorin "Årets nykomling". Under den direktsända Jazzkatten-galan i oktober 2018 deltog hon även på scenen på jazzklubben Fasching.

Den 7 februari 2019 vann Ginsburg en Grammis i kategorin "Årets jazz" för albumet Jag har funderat på en sak på Grammisgalan 2019. Hon hade nominerats till detta pris i december 2018.

2021 vann Ginsburg återigen en Grammis i kategorin "Årets jazz" för albumet I det lilla händer det mesta på Grammisgalan 2021. Wikipedia


På scen:
Amanda Ginsburg - sång

Filip Ekestubbe - piano

Ludvig Eriksson - kontrabas

Ludwig Gustavsson - trummor

Jakob Karlzon Trio 

Onsdag 23 februari – Nygatan 6


Jacob Karlzon är otvetydigt en av de allra främsta jazzpianisterna och kompositörerna i Europa. Jacob rör sig enkelt och smakfullt mellan jazzens öppenhet, nyfikenhet och energi, och popens musikaliska kraft och tillgänglighet och lyckas kombinera dessa båda världar.

Stilistiskt och musikaliskt är Jacob Karlzon van resenär. Han kommer från klassisk bakgrund men har delat scen med de stora namnen inom jazzen som Kenny Wheeler, Norma Winstone, Billy Cobham mfl.

Låt Jacob Karlzon förse dig med manuset till din inre film och följ med på en mycket överraskande resa.


På scen:
Jacob Karlzon - piano

Dan Berglund - bas

Rasmus Kihlberg - trummor

Knock Out Greg och The Scandinavian Blue Flames

Fredag 1 april kl – Kafé de luxe Gillestuga


Greger Andersson, munspelare, gitarrist, sångare och kompositör, från Stockholm. Greger är en välkänd veteran i blueskretsen. 

I bandet återfinns som alltid Gregers yngre bror Marcus på trummor. Bröderna har spelat ihop i över 30 år sen starten i Gnesta 1988 och avverkat tusentals gig tillsammans.

Basen hanteras av Lars Näsman känd bla som basist i Trickbag sen många år och en mängd andra sammanhang.


På keyboard och sax återfinns Torbjörn Eliasson även han mångårig medlem av K-O Greg & Blue Weather. Tobbe spelade piano i Sven Zetterbergs band länge och blåser numera också sax i kultbandet The Beat from Palookaville.


Lägg till Tomi Leino från Karkila i Finland och du har ett band man inte skojar bort. Tomi har gjort sig ett namn världen över vid det här laget som en av de absolut främsta bluesgitarrister du kan hitta. Hard hittin’ blues and no saving by the bell.

 

Det blir en kväll med en legend på den Svenska bluesscenen som bjuder på munspel och sång i världsklass!


På scen:
Greger Andersson - sång, munspel, gitar

John  Bernström - gitarr

Torbjörn Eliasson - keyboard, sax

Lars Näsman - bas

Marcus Andersson - trummor

Bag Ladies

Fredag 8 april kl PM & Vänner


Bag Ladies är bildat av de två saxofonisterna Catharina Wiborgh och Gunnel Samuelsson som träffades första gången på jazzlinjen i Skurup på 1980 talet. En grupp med mycket eget material. Lyriskt och expressivt. Med influenser från bebop-traditionen och framåt. Mestadels instrumentalt men det bjuds även på vokala inslag då Ann Blom sjunger.

Det blir Bebop och Groove! Lyssna på Bag Ladies på Fashing 14 augusti 2021

Catharina Wiborgh - altsaxofon. Född i Umeå, uppvuxen i Sala.


Såg filmen Sven Klangs kvintett med Christer Boustedt omkring 1980, började därefter spela saxofon.


Har studerat på Skurups jazzlinje och SMI. Är sedan 1985 bosatt i Stockholm och spelar i diverse jazzsammanhang.


Många turnéer ute i landet med gruppen Evergreenish vilka också spelade på jazzfestivalen Jazz i Svaben - 2000. I det bandet ingick sångerskan Tessan Milveden, med vilken hon fortsatt spela tillsammans med i bandet Tessans Holiday, (Där övriga medlemmar är Leo Lindberg piano, Ivar Lindell bas och Jesper Kviberg trummor).


Har periodvis bott i Barcelona och samarbetat med musiker därifrån. Bildade 2008 en kvartett med den katalanske pianisten Dani Rambla, (med Lars Ekman bas och Ali Djeridi trummor). Hon och Dani Rambla har spelat in en skiva på duo, ”Tete a tete”, skivrelease 17 mars 2017.

Catharina Wiborgh spelar altsax med stor personlighet där det melodiska, behagligt vackra har stort utrymme i musiken.” - Uno Pettersson, Dalademokraten.


Gunnel Samuelsson - tenorsaxofon & flöjt

Hon fick nys om Skurups folkhögskola när hon spelade flöjt med syrrans killes jazzrockband som 17-åring. Gick där på jazzlinjen, köpte en saxofon och flyttade till Göteborg där hon studerade på musikhögskolan. Fick engagemang i ”Kurt Olssons damorkester” och har sedan dess frilansat som musiker i diverse samman-hang spelades jazz, soul, rythm ́n ́blues.


Just nu förutom i Bag Ladies med bland andra improvisationsgruppen Ord och Patricia Page and the Phrophets.


Hon har också jobbat som teatermusiker på bland annat Folkteatern i Göteborg, Tornedalsteatern och Varieté Vauduvill. Särpräglat nyfiket, infallsrikt och rytmiskt spel.


Ann Blom Piano - sång

Född och uppvuxen i Stockholm, där hon även studerat på Musikhögskolan. Verksam som lärare i piano och ensemblespel. En ivrig förespråkare av jazztraditionen till yngre generationer.


2012 gav hon ut plattan Stepping Through (Blue Blossom Records)med sin egen kvartett. Där skrev hon en stor del av materialet. (med Filip Augustsson, Jesper Kviberg och Johan Setterlind).


Hon ingår i ett flertal konstellationer, bl.a. (tillsammans med basisten Patrik Boman) i föreställningen ”Lady Day” med Petra Kvist och Lisa Werlinders program ”Ett Minne Blått”. Sen 2016 även i Lisen Elwin kvartett.


Andra tidigare grupper hon ingått i är bland andra Cecilia Wennerström Quartet, Satin Dolls, Ann–Sofi Söderqvist kvintett, Ann-Kristin Hedmarks kvartett och Evergreenish.


Henrik Wartel - Trummor

Henrik blev medlem i den världskände trombonisten Eje Thelins kvartett när han bara var 20 år. De turnerade frekvent i Europa under flera år och Henrik blev en känd och populär trummis i olika band och i olika stilar.


Han spelade Rock’n roll med finska Jukka Tolonen, ”hardcore jazz” med Bernt Rosengren, kompade berömda stjärnor som Monika Zetterlund, Tomaz Stanko och Nisse Landgren för att nämna några.


När det gäller frijazz så spelade han med Roland Keijser och free improvisation med Position Apha. Eller med andra ord: Han spelar med vem som helst, var som helst!

 

Patrik Boman - bas (vikarie för Filip Augustsson

Filip studerade vid Jönköpings Musikhögskola och flyttade sedan till Stockholm där han fortsatte studierna vid Kungl. Musikhögskolan. Under studierna frilansade Filip i många olika grupper som Fredrik Noréns band och Fredrik Ljungqvists kvartett. Därefter blev han en mycket anlitad basist, fortsatte att spela och spela in skivor med t ex Mattias Ståhls Blå, Fredrik Nordströms kvartett, Karl-Martin Almqvists kvartett, Mathias Landaeus, Mats Öbergs trio och flera andra.


Filip har spelat på scener runtom i världen och spelat in omkring 80 skivor.


2013 bildade Filip sin trio med Viva Black, Eva Lindal på violin och Christopher Cantillo på trummor. Deras första CD fick utomordentliga omdömen ibland annat av Downbeat, All About Jazz och Dagens Nyheter. Filip spelar numera i svenska grupper som Mats Öberg Trio, Velodrone, Le Jazz Cool, Monica Borrfors kvartett, Örjan Hultén-Orion, Katzen Kapell, Johan Berke Upstairs Five och undervisar barn och vuxna i basspel.

Lyssna på förbandet Ensemble Uno!

Marino Valle Band 

Fredag 29 april – Kafé de luxe Gillestuga

Med Marino Valle på scenen blir det båda festligt och fullt ös.


Det blir Blues, Southern Soul och Rhythm & Blues.

Marino, med den gyllene strupen, har med sig bandet som består av idel högkompetenta musiker med rutin, och med spelglädje i massor.


Marino Valle ackompanjeras av rutinerade musiker som spelat med bland andra Peps Persson, Sven Zetterberg Blues Band, Gumbo och Franska Trion.


Bandet består av Marino Valle sång och munspel, Mikael Fahleryd bas, Michael Edlund trummor, Matti Ollikainen för kvällen ersätts av Arvid Hill piano och Henrik ”Pilen” Pilquist gitarr.


Originallåtar varvas med svängig soul, rhythm & blues och smäktande ballader. Om så låtarna handlar om brustna hjärtan, trubbel eller den stora kärleken framförs de med känsla, genuinitet och dynamik.


Musiken är förankrad i amerikansk soul och Rhythm & Blues men det bjuds även på en del rock och jamaikanska influenser.


Under 2018 vann bandet Swedish Blues Challenge och fick den stora äran att representera Sverige i European Blues Challenge 2019 som ägde rum på Azorerna.


Bandet har nyligen släppt debutalbumet Dragon of Love på det danska skivbolaget Straight Shooter Records. 


På scen:

Marino Valle - vocals and harmonica

Henrik Pilquist - guitar

Arvid Hill - piano and keyboard

Mikael Fahleryd - bass

Michael Edlund - drums.

Linda Pettersson Here´s To Life

Onsdag 7 sept kl 18.30 – Växjö Teater


Linda Pettersson började sprida sin sångmagi för 25 är sedan och det är 50 år sedan Föreningen Jazz i Växjö startade sin konsertverksamhet i Växjö så nu är det dags att jubilera och hylla åt alla håll och kanter.


Nu får vi möjligheten att lyssna till henne tillsammans med några av landets finaste musiker i en konsert som riktar sina hyllningar till den musik och de människor som rört hennes hjärta genom åren.


Gästartist:

Lars Jansson – piano


Övriga medverkande:

Krister Jonsson – gitarr
Lars Ericsson – bas
Björn Höglund – slagverk

Elias Jakobsson – trummor

Frida Brunzell – kör
Astridkvartetten – stråkar

Thorbjørn Risager & The Black Tornado

Fredag 23 september – Folkets hus Alvesta


Thorbjørn Risager & The Black Tornado har verkligen etablerat sig som ett internationellt band av högsta kaliber med sin starka och dynamiska scenshow och förädlade, rytmiska blues med inslag av både rock, soul, roots, americana och funk. De har spelat en bra bit över 1000 konserter i 21 länder, inte bara i Europa utan även i USA, Canada och Indien.


Sedan Thorbjørn Risager först dök upp på radarn i förra sekelskiftet, när en handfull danska pubgäster upptäckte denna oslipade diamant på den köpen-hamnska scenen, har hans meteorlika uppgång sällan gett honom tid att se tillbaka. Nej, denna kritikerrosade låtskrivare, unika sångare och uttrycksfulla gitarrist, och ledare av det kraftfulla bandet Black Tornado, har haft ögonen på horisonten: nästa stad, nästa konsert, nästa album.


På scen:

Thorbjørn Risager – sång och gitarr
Emil Balsgaard – piano och orgel
Joachim Svensmark – gitarr och backup vocals
Kasper Wagner – tenor/alt/baryton sax (eller Hans Nybo, tenorsax)
Peter Kehl – trumpet/flygel horn och backup vocals
Søren Bøjgaard – bas / synthbas / samples
Martin Seidelin – trummor och backup vocals

Tomas Janzon Trio
Torsdag 20 Oktober Kafé de luxe Gillestuga


TOMAS JANZON TRIO Svenska gitarristen Tomas Janzon är en hyllad svensk jazzgitarrist från New York och har gjort sig ett namn i jazzens hemland USA. Hans senaste album har lovordats i DownBeat. Tidskriften Vintage Guitar konstaterade kort och gott One of the best jazz-guitar tones you’ll hear.


Han rör sig ledigt inom såväl i swing- och beboptraditionen som i nordisk folkvisa. Hans bredd understryks av att han i sina kyrkokonserter presenterar programmet Från Bach till jazz. Vem är han då denna svenska jazzexport?


Tomas Janzon föddes i Stockholm och utbildade sig på Kungl. Musikhögskolan innan han i tidigt 90-tal försvann till USA för fortsatt utbildning. Först kom han till Los Angeles och varvade så småningom undervisningsuppdrag med klubbspelningar. Sedan tio år är New York hans bas.


Några gånger per år återvänder han till Sverige för solokonserter i kyrkor med improvisationer över klassisk musik. Men också med olika bandkonstellationer som han tar med sig från USA. Denna gång är det den traditionella gitarrtrion med kontrabas och trummor. Medmusikerna är rutinerade och väletablerade på New Yorks jazzscen.


På scen:

Tomas Janzon – USA – gitarr
Rubem Farias – Brasilien – kontrabas
Donald Dean – USA – trummor

The Lowdown Saints

Fredag 21 Oktober kl 20.30 Kafé de luxe Gillestuga


The Lowdown Saints Stampens Husband bildades under Corona-året 2020 i Gamla Stan Stockholm där de agerade husband varje vecka på legendariska Jazzklubben Stampen. Detta svetsade dem samman och skapade ett sound, sväng och en energi som verkligen gick hem hos publiken! Här talar vi en högoktanig blandning av Rhythm n´Blues, Oldschool Blues & fartfylld Rock n´Roll med bandets två gitarrister i fronten!


I början av 2021 gick de in i studio och spelade in debutalbumet Hit Me Hard som släpptes i september förra året och som fått en hel del lovord!


The Lowdown Saints består av: Den rutinerade Bluesmannen & tillika sjungande trummisen Tommy Moberg som ni även hittar som hyllad frontman i band som TrickbagochThe Beat From Palookaville!


Gitarristen som på bara sju år gjort en raketkarriär och som nu tillhör en av de allra vassaste bluesgitarrister vi har här i Sverige  Hannes Mellberg


På gitarr nr två hittar vi ynglingen som redan hunnit med att bo och spela i Nashville USA och som kommit fram genom Stockholms jam-scen Felix Matthiessen


På bas hittar vi stadiga Anders Månsson från Norrtälje och band som Blue Comets & Williamsson Blues Band!


Sist men inte minst kvällen till ära tar de med sig en special guest i form av keyboardisten från The Beat From Palookaville Daniel Karlsson


Alf Green and his Soulmates

Fredag 18 November – Kafé de luxeAlf Green & his Soulmates är ett band med basen i 30- och 40-talen, och framför allt gypsyjazz och melodisk swing, men med vissa utstickare åt olika håll. Andra viktigare influenser är Sidney Bechet och Benny Goodmans grupp med Lionel Hampton och gitarristen Charlie Christian.

Medlemmarna är ett hopkok av rutinerade musiker i Malmötrakten, och med gemensam spelglädje svetsar de ihop en härlig pyttipanna av kända och mindre kända låtar.

Håkan Ekvall, saxofoner och klarinett. Håkan är en mera bred än spetsig musiker, som har spelat i vitt skilda genrer. Spelat fast med Gunhild Carling under många år. Det mesta av hans musikutövande sker numera i Danmark, även om han inte begriper vad de säger där.


Erkand ”Kandi” Morina, gitarr. F d rockhjälte från Kosovo som är en baddare även på jazz, och gärna gypsyjazz, vilket han gör sitt bästa för att sprida i Skåne och Köpenhamn. Den store diplomaten i bandet.

Lars Ljungberg, vibrafon. Spelar vanligtvis i Malmö opera, och arrangerar även musik för operaverkstan. Han är en synnerligen tekniskt driven musiker, och ständig publikfavorit, till de andras förtret.

Håkan Persson, kontrabas. Håkan P är en legitimerad Multimusikant som har plockat fram en kontrabas ur sitt digra instrumentförråd, och så är takt och ton garanterat på plats. Liksom Håkan den förste har han spelat mer eller mindre fast med Gunhild Carling under 10-15 år.

Alf Forslund Green, trummor och sång. Bandbildare och ledare av stora mått. Känner du inte Alf sedan innan, så lär du definitivt göra det efter att ha hört en spelning (eller varför inte två) med Alf Green and his Soulmates.

   ERIK PALMBERG QUARTET

   Lördag 19 november  PM & Vänner


   Erik Palmberg vann nyligen läsaromröstningen till Gyllene Skivan för albumet In Between och fullkomligt överöst med fina recensioner från hela världen bl a i Jazz Magazine där Erik vann läsares omröstning om Best Jazz Album 2021.

   Trumpetaren Erik Palmberg följer på en lång rad europeiska jazztrumpetare. Han har studerat vid Kungliga Musikhögskolan, Stockholm hos Peter Asplund och vid The Jazz Institut, Berlin för bland annat den brittiske trumpetaren Gerard Presencer, 1999 – 2016.

   På scen:

   Erik Palmberg - trumpet flygelhorn

   Torbjörn Gulz - piano
   Niklas Wennström - kontrabas
   Sebastian Voegler - trummor

   MBB Mönsterås Bluesband

   Lördag 10 december – Kafé de luxe


   Mönsterås Bluesband 2022 består av Calle Engström, sång, gitarr och munspel, Mats Grönqvist, sång och gitarr, Peo Fahlström, sång, piano & hammondorgel, Viktor Johansson, elbas och kontrabas samt Tommy Medner, trummor.

   Bandet hoppas på underbara nya turnétider framöver. MBB har gjort väldigt mycket i snart 50 år (2024) och nu när medlemmarna får mer tid över så vill de gärna leverera musik som svänger.

   MBB har gjort totalt 14 album. Fyra LP-skivor och sju cd-skivor, en utgivning på kassett och två samlings-album det senaste finns enbart på webben. Hela diskografin enligt nedan finns tillgänglig på Spotify. Youtube innehåller många klipp med MBB inte minst högkvalitet bild och ljud från MBB:s skivbolag PAMA, t.ex. Repertoar utgörs sedan starten av en blandning av egenkomponerad musik med svenska texter och amerikanska originallåtar på engelska.

   MBB har turnerat i alla nordiska länder plus Tyskland, Holland och Belgien. Bandet har även medverkat i radio och TV i olika former, turnerat med och kompat en lång rad bluesartister både från Sverige och andra länder, främst USA. Till exempel Lazy Lester, Houston Stackhouse, Mojo Buford, Phil Guy, Finis Tasby, Sven Zetterbergm.fl.

   Ur Barometern 1 juni 2015,
   MBB har satt Mönsterås på blueskartan. Utan dem hade nog Mönsterås blusfestivalen aldrig blivit av. MBB spelar så klart på den varje år. MBB är ett alldeles lysande bluesband med Calle Engström om den främsta bluessjtärnan, Sammanfattar Peter Diedrichs.

   2023

   Stochelo Rosenberg och Hady Mouallem

   Onsdag 25 januari kl 19.00 Nygatan 6


   Virtuoserna Stochelo Rosenberg och Hady Mouallem är två av världens främsta tolkare av Django Reinhardt och Stéphane Grappelli. Att lyssna på dem är som att resa tillbaka i tiden till 40-talets Paris. Denna kväll ackompanjeras de av det Malmöbaserade gypsyjazzbandet Manouche Society. Ett tillfälle att uppleva Gypsy Jazz på absolut högsta nivå! Att lyssna på dem är som att resa tillbaka i tiden till 40-talets Paris.

   Gitarristen Stochelo Rosenberg är en av dagens främsta jazzmusiker och tillhör den absoluta eliten inom Gypsy Jazz. Han föddes i ett romskt läger i Holland och tillhör folkgruppen sinti, samma folkgrupp som Django Reinhardt. Med andra ord föddes han rakt in i musiktraditionen och blev från tidig ålder exponerad för Django Reinhardts musik och den särskilda jazzen som idag är känd som Gypsy Jazz eller Jazz Manouche. Det tog inte lång tid innan Stochelo själv också började spela.

   Han uppmärksammades tidigt för sin talang och har haft stora framgångar med bandet The Rosenberg Trio men även som soloartist. År 1989 släppte The Rosenberg Trio albumet ”Seresta” som var banbrytande genom att Django Reinhardts musik blandades med bebop, traditionella romska valtser, latin och många fler stilar. Stochelo skapade en unik och personlig prägel inom Gypsy Jazzen. Han har uppträtt på största jazzfestivalerna världen över såsom Jazz Festival of Montreal, North Sea Jazz, Django Reinhardt Festival i Samois, Jazz In Marciac Jazz à Vienne, Carnegie Hall i New York och The Rose Bowl i Los Angeles och har spelat med de största musikerna som Toots Thielemans, Jan Akkerman, Stéphane Grappelli, Herman van Veen, Jaap van Zweden, Louis van Dijk, Peter Beets m.fl.

   Violinisten Hady Mouallem som också är från Holland kallades tidigt för underbarn. Efter att självaste Stéphane Grappelli hörde honom spela vid ett tillfälle blev han så imponerad att han bjöd in Hady att uppträda tillsammans med honom. Grapelli tog Hady under sina vingar och var ett tag hans mentor vilket hörs tydligt i Hadys spel. Hady har spelat in flera skivor och turnerat med artister som Jimmy Rosenberg, Fapy Lafertin, Robin Nolan, Reinier Voet och många fler.

   Jean ”Django” Reinhardt (1910-01-23 - 1953-05-16)
   Han anses av många vara världens främste gitarrist, och den förste europé som tillförde något till jazzmusiken. Som jazzgitarrist är han utan tvekan den störste någonsin, och upphovsman till den jazzgenre som brukar kallas gypsy jazz eller jazz manouche efter ett franskt ord som betyder rom. Som gitarrist har Reinhardt influerat inte bara de flesta jazzgitarrister som kommit efter honom, utan även rockmusiker som Eric Clapton, Jerry Garcia och Tommy Lommi, samt countryveteranen Willie Nelson.

   Ikväll ackompanjeras de av Swing Up Manoche Trio.

   Stochelo Rosenberg – gitarr
   Hady Mouallem – violin


   Swing Up Manoche Trio består av:
   Mats Berg – kontrabas
   Erkand Morina – gitarr
   John Andric – gitarr


   Fredrik Kronkvist 5

   Onsdag 1 Februari kl 19.00 – Nygatan 6


   Fredrik Kronkvist 5The Swedish Songbook – Svenska musikskatten i nytt perspektiv.


   Efter en rad hyllade internationella projekt med några av världens bästa musiker vänder saxofonisten och kompositören Fredrik Kronkvist hemåt och återknyter kontakten med sina svenska musikrötter. Fredrik har skapat framåtblickande omarbetningar på klassikerna från den rika svenska musiktraditionen, gett dem nya spännande arrangemang och samtidigt behållit kärnan i de starka melodierna.

   Fredrik Kronkvist 5 består av några av de mest spännande nya rösterna på den svenska musikscenen och med albumet The Swedish Songbook för Fredrik och gruppen arvet vidare efter våra egna musikhjältar och tar dessa legendariska låtar in i vår moderna tid. Kronkvist bjuder här på sina favoriter från folkmusiken, visor, psalmer och andra låtar från den svenska musikskatten. Repertoaren är en varierad och äventyrlig musikupplevelse där publiken både får igenkänningsfaktor och oväntade överraskningar.

   Med sig i bandet har Fredrik nya trumfenomenet Adam Ross och gitarristen Olof Wullt, två av de starkaste rösterna på sina respektive instrument som kommit fram i Sverige på senare år. På piano finns den mångfacetterade Sven-Erik Lundeqvist som alltid ger lyssnarna en upplyftande resa och på bas har vi Simon Petersson som med sitt nutida basspel ger oss ett djupt sväng för alla att ryckas med av.

   Fredrik om repertoaren:
   Jag har valt låtar som jag har en lång personlig relation till från min uppväxt i Sverige. Några av dem sjöng min mamma för mig när det var dags att sova och några av dem är psalmer som vi sjöng med skolans kör i kyrkan. Andra är svenska traditionella folkmusiklåtar och andra är låtar som gjorts kända av svenska stjärnor som Jan Johansson, Evert Taube, Olle Adolphsson och Monica Zetterlund.

   Även låtar som gjorts av amerikanska mästare som Miles, Coltrane och Stan Getz som spelade in sina versioner av ”Ack Värmeland du sköna” och kallade den då “Dear old Stockholm”.

   En av utmaningarna var att ta denna legendariska musik (en av låtarna är nästan 1000 år gammal!), och ta den in i vår nutid och göra den till vår egen musik. Jag är så glad för hur de fantastiska musikerna i bandet tagit sig an repertoaren och gett sitt allt för att skapa något nytt för publiken. Det ska bli så kul att dela detta med världen!.

   Repertoar:
   Ack värmeland, Monicas Vals, Nu har jag fått den jag vill ha, Uti i vår hage,Visa från Utanmyra. Emigrantvisa, Kristallen den fina, Vem kan segla förutan vind,Limu Limu Lima, Allt under himmelens fäste, Sakta vi gå genom stan m.fl.


   På scen:
   Fredrik Kronkvist – Altsaxofon

   Olof Wullt – Elgitarr
   Sven-Erik Lundeqvist – Piano & rhodes
   Simon Petersson – Kontrabas
   Adam Ross – Trummor

   T-Bear & The Dukes

   Fredag 10 februari kl 19.30 Kafé de luxe


   Enligt Stockholms Bluesförening är T-BEAR & THE DUKES ett av Sveriges bästa bluesband.


   Bandet T-Bear & The Dukes of Rhythm startades av Torbjörn Solberg i hans hemstad Arvika i Sverige 2004, och de har släppt 6 CD-skivor. De släppte sin senaste CD ”Blue” i mars 2022.

   Soundet för denna kvartett kännetecknas av en stor dos Elgitarr, Hammond B3, Clavinet och Piano, sammansvetsat av ett groovy tight komp.

   Live levererar bandet oftast en hård, explosiv blues men kan också i nästa sekund trollbinda publiken i ett lugnare, mer intensivt och dynamiskt spel.


   Marcus Kolberg – NWT skriver om senaste skivan ’Time is a Healer’;
   ”Låtarna doftar och blänker av krut, cayenne och regnvåt neon, hantverket är utfört med finess och elegans, anslaget är brett men träffbilden är ändå omistligt T-Bear & the Dukes”

   Genom åren har bandet spelat på klubbar och festivaler i huvudsak Sverige och Norge men spelar återkommande i de flesta nordiska länderna och delar av Europa.


   På scen:

   Torbjörn Solberg T-bear – gitarr/sång,
   Henrik Berg – trummor,
   Fredrik Kaudern – bas,
   Emil Wachenfeldt – piano/org .

   American Ladies in the Houses

   Torsdag 20 april kl 19.00 Näckrosen Ingelstad


   Tre bluessångerskor på samma kväll! De amerikanska stjärnorna Shakura S'Aida, Terrie Odabi och Annika Chambers bjuder på en bluesshow med inslag av gospel och soul som du sent ska glömma.


   Shakura S'Aidaär en mångsidig sångerska och fulländad underhållare med en eldig sångstil och en förmåga att både leverera kraftfulla originallåtar och tolkningar av standards. Hon föddes i Brooklyn, växte upp i Schweiz och är numera boende i Kanada. Shakura var sångerska i världsmusikensemblen Kaleefah innan hon inledde sin solokarriär och släppte sitt första soloalbum 2008. Som en veteran från den internationella musikscenen har hon uppträtt med musiker som Jimmy Smith, Lee Oskar (WAR), Bettye LaVette och Keb Mo’ och varit bakgrundssångare för Rita MacNeil och Patti LaBelle, samt sjungit med jazzmusiker som Jimmy Smith och Ruth Brown. 2013 nominerades hon till ett Blues Music Award i kategorin 'Contemporary Blues Female Artist har även nominerats till flera Juno Awards.

   Terrie Odabi skiljer sig från många i sin generation med de nyanser av känsla och djup som hon lägger till i musiken. Hennes känsla och improvisations-förmåga har gjort henne till en av de främsta och en av de mest respekterade talangerna inom bluesgenren på dagens bluesscen. Terrie Odabis skiva "My Blue Soul" rankades som etta av Living Blues topp-50 bluesalbum för 2016.

   Annika Chambers kärlek till musiken började i barndomen när hon började sjunga i kyrkan. Gospelinfluenserna i Amandas stil går inte att missa. Hennes talang upptäcktes under hennes tid i armén när en överste hörde henne sjunga och frågade varför hon inte sjöng hymnen för en av deras ceremonier. Framträdandet blev en omedelbar succé och Annika blev sedan förstahandsvalet för alla musikevenemang på basen. Hon gick med i gospelkören och vann talangshowen på basen. Därefter blev Chambers en del av ett turnerande militärband som reste genom Kosovo och Irak, för att ge truppernas moral ett välkommet lyft.

   Annika återvände till Houston 2011 och bildade Annika Chambers & The House Rules Band. Publiken älskade deras kombination av blues och soul och började uppmärksamma den kraftfulla rösten bakom mikrofonen. Bland hennes beundrare var basisten Larry Fulcher (2012 invald till Blues Hall of Fame) och producenten/musikern Richard Cagle från Montrose. I slutet av 2014 gav Amanda Chambers ut sitt debutalbum "Making My Mark” som klättrade på blueslistor över hela USA och Europa och gav henne den eftertraktade nomineringen för 2015 BMA (Blues Music Award) "Bästa nya artist 2015”.


   På scen:
   Erik Pettersson - orgel
   Inga-Lil Högman - saxofon
   Ola Insulander - gitarr
   Anders Molin - bas
   Marku Reiniknene - Trummor

   Sinne Eeg DK och lärare från S:t Sigfrids fhsk

   Torsdag 27 april - S:t Sigfrids fhsk konsertlokal


   Danska jazzsångaren Sinne Eeg (sée-neh/ée) är känd över hela världen, men allt började i en liten stad som heter Lemvig Danmark, i september 1977.

   Sinne växte upp i ett jazzigt hem, där hennes far spelade kontrabas, hennes mamma klarinett och hennes bror saxofon. Naturligtvis började Sinne sjunga. Hon tog examen 2003 vid Rytmiska Musikkonservatoriet i Esbjerg och flyttade därefter till Köpenhamn för att fortsätta sin karriär.

   Efter att i flera år ha lagt ner all sin tid på resande fot, uppträtt på små klubbar och kaféer, vann Sinne Danish Music Award för sitt album "Waiting For Dawn" 2007. Hennes mörka sång och moderna tolkning av nordisk jazz berörde publiken över hela Europa och Asien. Sedan dess har Sinne spelat in och släppt flera prisbelönta album, inklusive hennes soloalbum "Dreams" från 2018, inspelat i New York City med Scott Colley, Joey Baron, Larry Koonse och Jacob Christoffersen.

   I början av 2020 släppte Sinne ett av sina största projekt någonsin: "We've Just Begun", ett vinnande samarbete med Danish Radio Big Band och hennes nionde album totalt. Albumet producerades av André Fischer (Diane Schuur, Nina Simone, Natalie Cole) och mixad på den hyllade Capitol Studios i Los Angeles av den legendariske Al Schmitt (Frank Sinatra, Miles Davis, Ray Charles). Albumet har fått otaliga internationella berömmande recensioner, låg högt i många veckor på American JazzWeek Top 50 list, och fortsätter att frekvent spelas i radiokanalerna i USA.

   Sinne har många trogna fans i USA, Skandinavien och Asien, särskilt i Kina och Japan. Hon har uppträtt med Amerikanska jazzikoner som Larry Goldings, Peter Erskine och Ken Peplowski; och på känd jazz klubbar som Green Mill i Chicago och Birdland i New York.

   Sinne Eeg besöker S:t Sigfrids fhsk för en Clinics med eleverna och i samband med det kommer hon att ge en konsert tillsammans med musiker och lärare på skolan.


   På scen:

   Signe Eeg - Sång
   Mats Arne Nilsson - Piano
   Jonas Castell - Kontrabas
   Jerker Lindström - Saxofon
   Elias Jacobsson - Trummor

   Hederosgruppen

   Fredag 5 maj Kafé de lux


   Hederosgruppen startades 2018 av pianisten Martin Hederos, detta unikum i musiksverige som verkar röra sig till synes obehindrat mellan olika genrer och samarbeten. Runt sig har han samlat några av landets mest namnkunniga och egensinniga musiker och gruppen blev snabbt ett gemensamt projekt där alla bidrar med kompositioner och sätter sin prägel på musiken.


   Det är ett brokigt gäng och musiken som kommer ut är just det, brokig. Smäktande psalm och folklig pop får samsas med etiopiskt sväng, stram tango eller otippad bebop. Men jo, Hederosgruppen är ändå jazz och musiken hålls samman av ett sound som mejslats fram under ett antal timmar på scen och i replokalen. Ett sound som kännetecknas av en sorts gemensam otålighet och bångstyrighet, en strävan efter att varje konsert ska bli speciell och elektrisk.


   Första plattan, Storstrejk, kom ut 2019 och grammisnominerades året därpå. I november 2022 kommer uppföljaren Ståplats ut på HOOB records.


   Pressröster om Storstrejk:

   Jag blir upplivad. Ostyrigt, kaxigt, lojt”Det går utmärkt att strunta i associationerna, Hederosgruppen gör musik som är tydligt här och nu” SvD


   Hederosgruppen, en smärre glädjechock, ge oss mer!” - VF


   Kvintetten Hederosgruppen tilldelas utmärkelsen Gyllene Skivan 2022 för albumet Ståplats (HOOB Records)! https://orkesterjournalen.com/hederosgruppen-tilldelas-gyllene-skivan/


   Hederosgruppen består av:

   Martin Hederos - piano, klaviaturer

   Andreas Sjögren - sax, basklarinett

   Emil Strandberg - trumpet

   Josef Kallerdahl - bas

   Konrad Agnas - trummor

   Konrad Agnas Rite of Passages

   Torsdag 18 maj Hotell PM & Vänner


   Trumslagaren KONRAD AGNAS debuterar i vår som kompositör och bandledare med albumet RITE OF PASSAGE.

   Konrad förenar här kollagekomponerade hiphop-fantasier och spirituell jazz a lá Alice Coltrane, med ett skelett inspirerat av Terry Rileys och Moondogs minimalism. Med lika delar precision och feeling sammanflätas kompositionerna av hans
   infallsrika och personliga trumspel.

   Konrad Agnas är ständigt aktuell som en av landets mest efterfrågade trummisarHan har under de senaste tio åren synts och hörts som virtuos trumslagare och co-bandledare i bland annat Orakel, Agnas Bros, Hederosgruppen, Han har framträtt över hela världen med artister som Nadah El Shazly, Rebecka Törnqvist, Sara Parkman, Pat Metheny och Pugh Rogefeldt.

   Överraskande nog är Rite of Passage hans första skiva i eget namn. Albumet släpps på LP, varav 200 ex i en limiterad utgåva med färgad vinyl, och CD den 17:e mars 2023 på legendariska jazzlabeln Moserobie Music Production. Bakgrundsmusik, Johan Lindström Septett, Krypto Grotesk och Moon Juice.

   Senast hörde vi Konrad på Kafé de luxe i Hederosgruppen.


   På scen:
   Per Texas Johansson - Saxofon
   Johan Graden - Piano
   Torbjörn Zetterberg - Kontrabas
   Konrad Agnas – Trummor

   The Al Tehler Blues Band

   Lördag 20 maj – Kafé de luxe


   Al Tehler har spelat klaviatur sedan han var en liten grabb. Hörde The Bluesbreakers album med Eric Clapton 1966 och härefter var han fast. Han har under åren spelat på en mängd festivaler, klubbar och barer samt jammat med Albert King. Har i många år lett The Al Tehler Blues Band, ett etablerat band i bluesgenren. Al är också gitarrist med en känsla som påminner om B.B. King.

   Två CD har spelats in. Richard Tehler spelade i tre, Efter fyra år i eget band har han förenades med pappas band 2007 som en utmärkt gitarrist.


   På scen:
   Al Tehler – gitarr
   Lasse Häggström – sång
   Richard Tehler - gitarr/sång
   Conny Sävmo – bas
   Gunnar Petersson – trummor.

   Karin Tingne Band

   Lördag 16 September – Kafé de luxe


   Karin Tingne har snabbt etablerat sig som en av Sveriges bästa soul-/gospel-röster. Med sitt eget Karin Tingne Band spelar hon regelbundet runt om i Sverige och är en flitigt anlitad sångartist både som studiomusiker och som livegäst i olika musikaliska sammanhang bland annat på Ystads Teater tillsammans med  jazziga storband.


   Hon har även gästat Pontus Snibbs Wreck of Blues, The Buckaroos samt Jalle Olsson & Co.


   Karin har sina rötter i Linneryd och Tingsryd där hennes farfar föddes och tog sig namnet Tingne.

   På scen.
   Karin Tingne - Sång
   Peter Tingne - Gitarr
   Håkan Wendner - Keyboard
   Göran Grufstedt - Trummor
   Jonas Hansson - Bas
   Jonas Palm - Barytonsaxofon
   Jan Erlandsson - Saxofon

   Mr Bo & The Voodooers

   Lördag 21 Oktober – Kafé de luxe


   Mr Bo& The Voodooers serverar en mix av blues, R&B, Gospel och soul.


   Ända sedan i början av 1980-talet har Mr Bo turnerat runt i Skandinavien med amerikanska blues-musiker och lärt sig behärska genrens många stilar. Med en varm och intensiv röst och en originell mix av gitarrinfluenser är han en frontfigur i The Voodooers med sin pondus och karisma.


   Mr Bo & The Voodooershar oförtrutet spridit sin speciella blandning av själfylld blues. 20 år med bandet har svetsat ihop medlemmarna på ett speciellt sätt – man blir mer än musiker som spelar tillsammans, man lär känna varandra på djupet och delar det som är livet. 20 års liv och musik är en respektgivande tid och den hörs när bandet står på scenen.


   På scen:
   Mr Bo Carlsson - sång & gitarr
   Bo Hansson - hammondorgel
   Lars Mellqvist - elbas
   Roger Mörck - trummor

   Vivian Buczek & Martin Sjöstedt Trio

   Fredag 27 Oktober – 20.00 – PM & Vänner Hotell


   Dynamisk, närvarande och spontan, så beskriver Vivian sig själv. En av våra främsta jazzsångerskor som besitter en enastående bredd och känsla för jazzens idiom och som äger scenen med ödmjuk självklarhet oavsett vad hon tar sig an.

   Tillsammans med Vivian Buczek skapar Martin Sjöstedt Trio en dynamisk upplevelse med fantasifulla och spännande arrangemang skrivna av Martin Sjöstedt.


   På ett hejdlöst men naturligt sätt ger sig Vivianoch trion ut i en modernare ljudbild som i sin tur skapar en intressant fusion av dagens jazz.


   Kvartetten började sitt samarbete för fem år sedan och har sedan dess tillsammans släppt två album som blivit hyllade världen över, Curiosity och Ella Lives.

   På scen:
   Vivian Buczek - sång,
   Martin Sjöstedt - piano,
   Jesper Bodilsen - bas,
   Morten Lund - trummor.

   Isabella Lundgren & Martin Sjöstedt

   Lördag 11 November 20.00 Näck-rosen, Ingelstad


   Isabella Lundgren är en av Sveriges främsta jazz-sångerskor och en artist i världsklass. Med en fantastisk röst och unik intensitet har hon, som få, förmågan att trollbinda en publik.

   Som 18-åring lämnade Isabella Karlstad för New York där hon studerade och framträdde mellan åren 2006 – 2010. Hon spelade på alla möjliga legendariska scener, men blandade också ihop ett bohemisk artistiskt liv med ett destruktivt leverne. Men Isabella Lundgren bryter upp, flyttar hem, blir nykter och börjar att studera till präst.

   Isabella har släppt flera kritikerrosade album i Sverige och Japan. Hon har belönats med Orkesterjournalens Gyllene skivan 2015 och grammisnominerats. 2015 tilldelades Isabella också en jazzkatt som årets musiker under Sveriges Radios jazzkattengala och utöver detta har hon också tilldelats Monica Zetterlund-stipendiet, STIM-stipendiet, Louis Armstrong- och Anita O´day-stipendiet, Stockholms stads kulturstipendium och Gustaf Fröding-stipendiet.

   2016 gjorde Isabella ett uppmärksammat Sommarprat i P1 där hon lyfte fram flera av de livsfrågor som också återspeglas och är centrala i hennes musik.

   Förband från S:t Sigfrids fhsk


   På scen:
   Isabella Lundgren - sång,
   Martin Sjöstedt - piano.

   Ole Frimer Blues Band (DK)

   Lördag 18 november 20.30 - Kafé de luxe Gillestuga


   Blues av bästa märke – från Danmark. Bandet har lovprisats i internationell press: It doesn’t get better than this skriver Billtown Blues Association.


   Gitarristen och sångaren Ole Frimer har medverkat på 19 album, belönats med Danish Music Award och Bluesnight Award. Han har tidigare bildat duo med legendaren Peter Thorup och fick i USA utmärkelsen Best European Blues Act med sitt tidigare band Blue Junction.

   Ole har en fint utvecklad gitarrteknik och har en stark och inlevelsefull bluesröst. Han bildade sitt Ole Frimer Band 2010 och har sedan dess nått stor popularitet i norra Europa. Musiken har sina rötter i blues med inslag av jazz, rock och fusion. Några egna kompositioner på danska finns också på repertoaren.

   På scen:
   Ole Frimer - gitarr och sång,
   Nils Ole Thorning - orgel,
   Jesper Bylling - bas,

   Claus Daugaard - trummor.

   2024

   Max Schultz Four 

   Onsdag 31 Januari 19.00 – Nygatan 6


   Max Arndth Schultz, född 31 augusti19 60 i Stockholm, är en svensk jazzgitarrist som spelar och komponerar musik inom såväl jazz-,blues- och popgenren. Max började spela gitarr vid 10 års ålder efter att ha sett en konsert med Jimi Hendrixi Stockholm och turnerade 1979 med bandet Rena vätskor i Stockholm som även deltog även i en film av SVT. Därefter engagerades Max Schultz i gruppen Mynta där han under sju år utvecklades som jazzgitarrist och även kom i kontakt med indiska musikaliska influenser. Mynta turnerade såväl iSkandinavien som på internationella arenor som Montreaux Jazz Festival samt i Singapore, Bombay, Kuba och Nicaragua. Max Schultz har också turnerat med Beches Brewi Indien 2015 under ledning av världsmusikern och kompositören Bengt Berger.


   1993 vann Max Schultz Rikskonserters och Caprices utmärkelse Jazz i Sverige och spelade in en egen skiva med Joakim Milder (sax), Christian Spering (bas), och Magnus Grahn (trummor) - en konstellation som senare döptes till Max Schultz band.


   Max Schultz har samarbetat med andra jazzmusiker som Anna Greta Sigurdadottir, Håkan Broström, Herbie Hancock, Bob Moses, Nils Landgren, Esbjörn Svensson, och Bengt Berger. Han har även samarbetat med artister som Svante Thuresson, Anna Nederdal, Tommy Körberg och som studiomusiker med Marie Fredriksson, Rebecka Törnqvist.

   Källa: Wikipedia


   Förband från S:t Sigfrids fhsk


   På scen:

   Max Schultz gitarr
   Zubaida Solid vokalist

   Leo Lindberg orgel

   Chris Montgomery trummor

   Karl Olandersson Kvartett

   Fredag 23 Februari 19.00 – Nygatan 6


   Karl Olandersson Kvartett, eller KOK som bandet även kallas, anses av många som en av landets bästa jazzakter och vi kan förvänta oss en bred musikalisk palett innehållande medryckande sväng, melodisk och rytmisk elegans, stor dynamisk spännvidd och ett intrikat samspel av högsta klass. Alla bandets musiker tillhör den absoluta toppen av svenska jazzmusiker och besitter en bred kunskap om jazztraditionen som kokas ihop för att tillsammans sätta en personlig prägel på Karl Olanderssons musik.Kvartetten har funnits sedan 2017 och har nu släppt tre skivor. Senast den kritikerrosade ”Walk And Talk”, både på CD och LP.


   Konserten i Växjö kommer att bestå av en väl avvägd blandning från tidigare skivor men det utlovas även ett antal nya låtar som kommer att spelas in på kommande skiva. Den kommer att spelas in sommaren 2024 och planeras att släppas hösten samma år.


   Karl Olandersson kommer ursprungligen från Hedemora och är en av de mest uppskattade jazztrumpetarna i Sverige. Vid sidan av sin egen kvartett är han flitigt anlitad som jazzsolist imånga sammanhang men även ofta förekommande i TV-produktioner som exempelvis Let’s Dance, Idrottsgalan, Vilket liv och Allsång på Skansen. Som trumpetare är Karl inspirerad av jazzhistoriens alla giganter från Armstrong till Marsalis och har genom dessa utvecklat ett personligt sätt att uttrycka sig präglat av spontanitet, teknisk och rytmisk finess, melodisinne och en stor variation i register och dynamik.


   Förband från Skt Sigfrids fhsk


   På scen:

   Karl Olandersson trumpet

   Magnus Hjorth piano

   Martin Sjöstedt kontrabas

   Daniel Fredriksson trummor

   Sanna Ruohoniemi

   Fredag 8 Mars 19.00 – Nygatan 6


   Sanna Ruohoniemi den nordiska jazzens stigande stjärna sticker ut på jazzkartan, både i form av kompositioner och utstrålning.

   “When you encounter virtuosity and vision, this is the result." - Juha Seitz.

   Sanna är en av den unga generationens mest intressanta musikskapare. Hennes förmåga att använda sin röst är avundsvärd, bredden på hennes skapande exceptionellt fri och flytande. I hennes konserter får lyssnaren ta del av modern jazz med allt från grooviga bebop-toner till folkton. Ovanpå det insiktsfulla texter på flera språk.

   Nu släpper hon nya albumet ”Let EverythingHappen”, inspelad i Atlantisstudion i Stockholm och mixad av Pål Svenre och uppföljare till Start from Nothing som bland andra hyllades av siten Europe Jazz Media Chart som Ett av de bästa musiksläppen i Europa. Vi talar om modern jazz förankrad i historien med allt från swing och grooviga bebop-toner till folkton och tango.

   Tidningen Opulens skrev efter ett gig:

   Ryktet om hennes kapacitet har också spridit sig, och det var mer än fullsatt. Variationen i det musikaliska finns både i låtvalet och i Sannas röst, som visar upp en stor bredd. Sammantaget: En musikskapare och sångerska som det finns all anledning att ha koll på framöver.

   Sanna Ruohoniemi är uppvuxen i finska Österbotten. Hon bor numera i Stockholm efter att via Sibeliusakademin i Helsingfors kommit till jazzutbildningen på Kungliga Musikhögskolan.

   Med i bandet:

   Sanna Ruohonieimi – sång
   Fredrik Lindborg – saxofoner & basklarinett
   Daniel Tilling – piano
   Lars Ekman – bas
   Daniel Olsson – trummor


   Sanna Ruohoniemi har uppträtt runtom i Sverige och Europa. Bland annat flera gånger på Stockholm Jazz Festival, på anrika Pori Jazz i Finland och på Sydney International Women’s Jazz Festival.


   Förband från Skt Sigfrids fhsk

   Tiger City Jukes (NO)

   Lördag 6 april 20.30 – Kafé de luxe


   Tiger City Jukes has been one of Norway’s leading blues bands since their beginning in 1995. They have released six albums in their career, and their style have changed from almost vintage Chicago blues on their first alum, towards a swampier rock feeling on the following albums. On their fifth album, Moonlight Crying, they wanted to create music independent ofa certain style and ended up with music pulling influences from a lot of styles, but still built on a swampy blues foundation.

   Tiger City Jukes har vært et av Norges ledende bluesband siden starten i 1995. De har seks kritikerroste album i katalogen, og stilen deres har forandret seg fra til nærmet klassisk Chicago-blues i starten i mot en mer sumpete rock vibe på de senere albumene. På de to nyeste albumene er det dratt inn elementer fra flere stilarter, men fremdeles ligger det en vibrerende sumpete bluesfeeling i fundamentet.

   På scen::

   Knut Eide sång
   Harald Stokke gitarr, backup sång
   Atle Rakvåg bas, backup sång
   Espen Moen trummor

   Duke Robilliard (US)

   Lördag 27 april 20:30 – Kafé de luxe


   Duke Robillard välkänd bluesgitarrist på den jazziga sidan av bluesen och en av originalmedlemmarna och grundare av Roomful of Blues som bildades i USA i slutet av 1960-talet. Ett fullfjädrat 40-tals jump/swing-bluesband, med det rätta soundet och utseendet, inklusive 40-talskläder, akustiskt piano och allt.


   I Roomful of Blues, som fortfarande idag existerar, har medlemmarna kommit och gått genom åren. Bandet gav Duke en första exponering för en bredare publik. När han lämnade efter ett dussin år spelade han ett tag med rockabilly-kungen Robert Gordon, spelade sedan in två skivor med Legendary Blues Band (medlemmar i Muddy Waters band). Han ledde sedan sitt eget band fram till 1990 då han ersatte Jimmy Vaughan i Fabulous Thunderbirds. I dag turnerar Duke flitigt med eget band och har besökt Sverige flera gånger tidigare.


   Duke Robillard har hjälpt till att ta bluesen till en ny nivå för många av en ny generation bluesdiggare. Många bluesälskare som var uppfostrade med Eric Clapton, Jimmy Page, och Stevie Ray Vaughan, började istället lyssna på T-Bone Walker, Ronnie Earloch Duke Robillard vars bluesstil rörde sig från en form av utlöpare av rockmusik till en jazzigare, mer sofistikerad stil.


   BB King har själv kallat Duke Robillard "En av de stora bluesnamnen", The Houston Post kallade honom "en av Guds gitarrister.” Och New York Times skrev "Robillard är en solist med fantastisk kraft och originalitet."

   Det är inte helt klart vilka musiker som följer med Duke Robillard på turnén i Sverige meddelar road managern Erkan Özdemir.


   På scen:
   Duke Robillard on Gutar, Vocals

   Chris Corte - vocals / guitar

   Doug James - barisax

   Marty Ballou - bass

   Chris Anzalone - drums