Konserthistoria

Våren 2020

We Float

Onsdag 29 Jan - kl 19 - Kafé de luxe


Tickande och pulserande tar We Float med sig lyssnaren på en resa genom dramatiskt skiftande ljud-landskap. I det ena ögonblicket är det lugnt och stilla, men plötsligt blåser det upp till storm. Det är en resa mellan akustiskt och elektroniskt, mellan hopp och förtvivlan, mellan pop och jazz.


Förband från S:t Sigfrid fhsk.

Nuaia + Josgrejen


Fredag 21 Feb - kl 19- Kafé de luxe


En dröm för många band är att skapa sitt eget, personliga ljudlandskap. Trion Nuaia har lyckats. Svenska bandet löder ihop sin egen förening av pop och electronica.


Nuaia spelar fri-pop. En mix av jazz, pop och electronica improvisationer. Ett universum där, sång, trummor och akustiska ljud, möts i ett elektroniskt ljudlandskap och föder personliga berättelser som förmedlas med ovanlig intensitet och närvaro.


Nuaias andra album ”Belong to the moon” släpptes våren 2015 och kännetecknas av personligt Fri Pop manifest, som gjorde stort intryck i på lyssnare och recensenter från Scandinavien, Europa till Asien och i USA.


Förband från S:t Sigfrid fhsk.

Aloft Quartet

Fredag 6 Mars - kl 19 - Utvandrarnas hus


Aloft Quartet formades 2016 och är en akustisk jazzkvartett bestående av unga musiker från Skandinavien. Musiken består av original-kompositioner som bandet tillsammans jobbat på för att skapa en stark och sammanhängande repertoar. Med inspiration från den amerikanska såväl som den nordiska jazzscenen spelar Aloft Quartet sin musik på ett distinkt och omväxlande lugnt och kraftfullt sätt.


Bandet har varit på flertalet turnéer runt om i Skandinavien och Tyskland och har redan idag fått stark respons och renommé för deras dynamiskt livliga och emotionellt gripande musik.


Förband från S:t Sigfrid fhsk.

Hösten 2020

Mattias Welin & Per Sjödin Duo


Tordsag 15 oktober kl 19 - STENLadan


Basisten Mattias Welin spelar i Relay Orchestra och medverkar på CDn Relay.


Mattias föddes i Växjö 1965. Han har studerat på Skurups Folkhögskola 87/88 och Kungliga musikaliska akademien 89-91.


Per Sjödin delar sin tid mellan att vara gitarrlärare vid musikhögskolan i Malmö och att spela gitarr i olika band. 

 

Båda musikerna är välkända för Växjöpubliken och har tilldelats FJV utmärkelse JazzOskar.


Förband från S:t Sigfrid fhsk

Bag Ladies


Onsdag 31 mars – 19.00 – Herrgård de luxe


Tyvärr inställd pga sjukdom! Kommer 2022

Bag Ladies består av de två saxofonisterna Catharina Wiborgh och Gunnel Samuelsson som träffades första gången i Skurup på 1980-talet. En grupp med mycket eget material. Lyriskt och expressivt. Med influenser från beboptraditionen och framåt. Mestadels instrumentalt men det bjuds även på vokala inslag då Ann Blom sjunger. Bag ladies bildades för ett par år sedan och har spelat på jazzklubbar runt om i Sverige.

Det är egna kompositioner av Catharina Wiborgh och Ann Blom med inslag av bebop, modern jazz och beat, plus ett par evergreens omtolkade av Ann Blom som också sjunger. Det är lekfullt, lyriskt och expressivt. Patrik Boman och Henrik Wartel, kända från ett flertal spännande projekt i Stockholm hjälper till att bilda denna spännande och dynamisk konstellation.

Bandmedlemmar:
Gunnel Samuelsson Tenorsax, Flöjt - Catharina Wiborgh Altsax - Ann Blom Piano, Sång - Patrik Boman Kontrabas - Jesper Kviberg Trummor.

Ulf Johansson Werre och Anna Pauline


Onsdag 21 april – 19.00 – PM & Vänner


Anna Paulin jazzsångerska och låtskrivare som sjunger direkt från hjärtat. Född i Kalmar, uppväxt i Höganäs i en musikerfamilj med en far som är välkänd jazztrumpetare och en dansk mamma rotad i den danska musikskatten. Annas flerkulturella identitet har varit en stor fördel för hennes artisteri; hennes språkliga gehör har tränat henne till jazzmusikalisk världsmedborgare.

Som sångerska inspirerades Anna tidigt av Ella Fitzgerald, Anita O’Day, Peggy Lee, Doris Day, Marilyn Monroe såväl som singer-songwriters som Joni Mitchell och Emmylou Harris. Redan vid fyra års ålder stod hon på scen första gången och kom sedan att delta i flera amatörmusikaler och revyer.

Ulf Johansson Werre är född i Lövånger 1956-01-16. Kom till Uppsala 1963 där han spelade trummor och gitarr i olika popgrupper, bl.a. med John Högman. Efter att ha upptäckt jazzen vid tio års ålder blev pianot och senare vid femton blev trombonen hans instrument.

Ulf är en av landets flitigaste och mest mångsidiga musiker. Och i alla sammanhang söker han som trombonist, pianist och sångare det rätta ”groovet” och det hittar hani många olika sammanhang. 
Artikeln publicerad i DIG Jazz nr 2/2005..

Bandmedlemmar:
Anna Pauline, sång, Ulf Johansson Werre, flygel.

Våren 2021

Emma Denward och Magnus Hjorth


Onsdag 12 maj – 19.00 – PM & Vänner

Med en intensitet som spänner från intim innerlighet till kärvhet i ett vrål framför Emma Denward sina texter så det verkligen känns. Emma och pianisten Magnus Hjorth har mångårig historia av gemensamt låtskrivande där de har utvecklat ett nyansrikt och tätt samspel. Magnus vet både att lämna luft och att fylla uttrycket med snabba malande inpass for att lyfta känslan i text och melodi. Denward & Hjorth hittar sin edge mitt emellan modern jazz, nordisk ton och svenska visan.

Emma 
och pianisten Magnus Hjorth har mångårig historia av gemensamt låtskrivande och de har utvecklat ett nyansrikt och tätt samspel. Magnus vet både att lämna luft och att fylla uttrycket med snabba målande inpass för att lyfta känslan i text och melodi. Denward & Hjorth hittar sin edge mitt emellan modern jazz, nordisk ton och svenska visan.

Terese Lien Evenstad


Lördag 29 maj – 19.00 – PM & Vänner


Terese Lien Evenstad och hennes kvartett som spelar modern jazz som sträcker sig från mycket intensiva rytmer och harmonier till fridfulla och lyriska melodier.

Repertoaren är skriven av Terese och är influerad av jazz, nordisk folkmusik, avantgarde och neo-soul. Bandet består av prisbelönta musiker från Sverige, Norge och Island. Tillsammans skapar de ett nordiskt uttryck som berör och väcker till eftertanke.

Bandmedlemmar:
Terese Lien Evenstad violin, sång - Britta Virves, piano - Arvid Jullander, bas - Peter Danemo, trummor.

Leon Falk Satchmo Tribute


Onsdag 9 juni – 19.00 – PM & Vänner

Leon Falk Satchmo Tribute är en djupdykning i Louis Armstrongs musikaliska värld - en av 1900-talets absolut mest betydelsefulla musiker. Med samma klassiska "Hot Five"-sättning som i de legendariska studio-sessionerna på 20-talet har Leon Falk Satchmo Tribute med noggrannhet tagit sig an Louis Armstrongs musikaliska arv, och framför musiken med känsla och liv. 

Bandet hyllar också "Satchmo" genom att skriva egna originalkompositioner i stilen, och tar på så sätt 1920-talsmusiken in i 2020-talet. På ett medryckande sätt strävar bandet när de spelar efter att lyfta den tidiga jazzens värden - samspelet, bluesen, dansen och känslorna.

Trumpetaren och kornettisten Erik Tengholm är en "rising star" inom både den moderna och klassiska jazzen och behärskar den unika spelstil som vi förknippar med Louis Armstrong.

- I november 2017 tilldelades Erik Louis Armstrong-stipendiet som delas ut av Föreningen Klassisk Jazz.
- I april 2018 släpptes bandets debut-skiva "Just Another Satchmo Tribute".
- I augusti 2018 tilldelades Adam Falk och Leon Falk stipendium från Jazzarkivet som ges till "Yngre musiker som spelar äldre jazz."


Bandmedlemmar:
Leon Falk trombon, sång - Erik Tengholm trumpet, kornett - Adam Falk, klarinett - Uno Dvärby, banjo Sara Karkkonen, piano.

”Murre” Eriksson


Tisdag 22 juni – 13.30 – Miranda - Alabastern Tallgården Araby och 15.00 Romavallen Teleborg


I samarbete med Växjöbostäder anordnar Föreningen Jazz i Växjö två konserter för barn med Murre som kommer från skogarna runt Torsåsby som ligger i de södra delarna av Alvesta kommun.

Murre är utexaminerad från Visskolan i Västervik och spelar alla möjliga instrument, bl.a. munspel, gitarr och mandolin. När hon är ute själv är det gitarren som är hennes trogna följeslagare.

Murre framför mycket eget material, varvat med poesi och mellansnack med glimten i ögat. Hon tolkar gärna sina förebilders alster på "Murre-vis". Sjunger mest på svenska men även på engelska, bl.a. The Doors och Bob Dylan. Bland hennse svenska favoriterna finns Stefan Sundström, Dan Viktor, Dan Andersson, Emil Jensen, Allan Edwall och Cornelis Vreeswijk.

Press:
Pugh Rogefeldt:

"Hon är bra den här tjejen."

SMP:
"Slutsålt flera veckor i förväg. Det är stort i lilla Alvesta. Konsertkvällen avslutades med ett framträdande av talangfulla vissångerskan Miranda Murre Eriksson."

Ivar Sjögres, Lunds Visfestival:
"En som verkligen marinerats i visor genom livet är småländskan Miranda Murre Eriksson som spelade på visfestivalen här förra året som överraskning."

Thomas Arnesen bluesband


Onsdag 23 juni – 19.00 – PM & Vänner

Thomas Arnesen, jazz-, bluesgitarrist och sångare. Utbildad vid Kungliga Musikhögskolan, och vid Musikvetenskapen. Har gett ut fyra skivor i eget namn, medverkat på inspelningar med bl.a. Panta Rei, Anders Widmark, Claes Janson, Kjell Öhman, Egil Johansen, Tomas Ledin, Gösta Linderholm, Cornelis Vreeswijk. Inspirationskällorna spänner från Clapton, Hendrix, Beck, BB King, Peter Green och andra blues/rock musiker till Pat Metheny, Jonshn McLaughlin, John Schofield m.fl.

Bandmedlemmar:
Thomas Arnesen guitar, Vocals - Andreas Hellkvist, hammond organ - Anders Forsberg, wurlitzer - Björn Lundquist, bass - Ola Ragnar, drums.

Hösten 2021

Jojo Djeridi Quartet


Onsdag 1 september – 19.00 – Palladium – Folkets Bio


Jojo Djeridi säger: "Detta är en drömgrupp för mig som jag har satt ihop.” Han har haft en långvarig musikerrelation med Krister Andersson sedan sent 80-tal.

Kvartetten kommer att spela musik av Jojo Djeridi, Krister Andersson och från The Great American Songbook. Välkommen att uppleva livemusik med professionella musiker av högsta kvalitet.

Jojo har varit en professionell jazztrummis sedan 1985. Hans spelstil består av en kraftfull gunga, polyrytmiska eskapader och en stor dynamisk spännvidd. Han kan få trummorna att viska och han kan få dem att skrika.

Under sin karriär har Jojo spelat med de flera svenska jazzmusiker. Tidiga samarbeten inkluderar saxofonspelare Nisse Sandström och Krister Andersson. I ungefär tio år spelade Jojo med Maffy Falay och Bernt Rosengren på jazzklubben Lilla Maria i Stockholm. Senare har han spelat med Arko Big Band med Maria Schneider som ledare. I mitten av augusti i år spelade Jojo Djeridi 4 på Fashing. Giget sändes live.

Jojo gick på Royal College of Music i Stockholm och har också studerat vid New School i New York.

För närvarande har han en kvartett i eget namn med Krister Andersson, Lars Jansson och Palle Danielsson ersatt av Hans Backenroth i höstens akter. Han är också involverad i ett antal andra projekt. Läs mer på TRINITY.

Bandmedlemmar:
Krister Andersson, sax & klarinett – Lars Jansson, piano – Hans Backenroth, bas – Jojo Djeridi, trummor.


Förband från S:t Sigfrid fhsk.

Swedish Swing Society


Onsdag 22 september – 19.00 – PM & Vänner


Benny Goodman bildade 1935 den berömda trion med Teddy Wilson på piano och Gene Krupa på trummor. Trion gjorde skivinspelningar och gjorde direkt succé. Konceptet med pianots vänsterhand i rytmiskt samarbete med bastrumman, Goodmans lekfulla melodik och frånvaron av kontrabas gav ett luftigt sound som frigjorde musikernas eleganta teknik och en swingupplevelse av ovanligt slag. 1936 kom Lionel Hampton, vibrafon, med i gruppen. Den kvartetten blev modell för den populära svenska grupp som Ove Lind och Lars Erstrand kom att bilda.

Ulf Johansson Werre övertog pianostolen från Bengt Hallberg och senare ersatte Björn Sjödin Ronnie Gardiner vid trummorna. Efter Ove Linds bortgång kom Antti Sarpila till gruppen och nu efter Lars Erstrands bortgång fortsätter gruppen på exakt den kammarmusikaliska sättning som Goodman bildade stil med 1935.

SWEDISH SWING SOCIETY förvaltar och utvecklar detta arv på ett sätt som har givit genklang hos såväl publik som kritiker världen över. ”Världsklass” är ett omdöme som ofta används efter trions uppträdanden, t.ex. då gruppen uppträdde på Carnegie Hall på Sveriges nationaldag.

”Samspelet mellan Uffe, Antti och Björn är strålande. Det låter så enkelt och självklart när dessa musikanter gör sina eleganta och svängiga versioner att man blir på gott humör”
- Bozze Möller, Orkesterjournalen.

Ulf Johansson Werre dubblerar pianot med trombonespel i yppersta världselit och mästerklarinettisten Antti Sarpila sätter sig då vid pianot vilket ger gruppen ytterligare variationsrikedom i klangfärg och stil. Björn Sjödin har liknats vid Gene Krupa och hanterar visparna med magisk dynamik och spelglädje.

För er som uppskattar klassisk swing med elegans och ekvilibristik i världsklass och ändå vill vara med om något nytt, unikt och oväntat – upplev SWEDISH SWING SOCIETY live.

Bandmedlemmar:
Antti Sarpila klarinett, piano – Ulf Johansson Werre, piano trombon, sång – Björn Sjödin, trummor.Mette Juul Quintet


Onsdag 13 oktober – 19.00 PM & Vänner

Danska Mette Juul har släppte sitt fjärde album ”Change” på Universal Music Denmark och uppföljaren ”New York-Copenhagen” (2020). Med en rad välkända musiker som Lars Danielsson, Mike Moreno och Ulf Wakenius bland andra.

 

Från tidig ålder var sång och att skriva texter en naturlig del av Mette Juuls liv. 2007 vann Mette Juul International Jazzartist Competition i Tallinn, där 12 sångare från 8 länder deltog.

 

Mette Juul släppte sitt debutalbum ”Coming In From The Dark” 2010 med den danska trummislegenden Alex Riel, Jesper Lundgaard på bas, Heine Hansen vid pianot och gästerna Palle Mikkelborg på trumpet och Poul Halberg på gitarr.

 

Juuls andra album “Moon On My Shoulder” släpptes 2012 med trumpetarna Ambrose Akinmusire, Lars Danielsson - bas, Morten Lund - trummor och Nikolaj Hess - piano.

 

Mette Juul släppte sitt tredje album ”There is a Song” 18 september 2015 på Universal Music Group. Albumet bestod huvudsakligen av musik och texter av Mette Juul, inspelad med amerikanska trumpetare Ambrose Akinmusire, trummisen Rodney Green, Joe Sanders på bas, Mike Moreno på gitarr och danska pianisten Nikolaj Hess.

 

Alla album och efterföljande konserter har alla fått många utmärkta recensioner.

 

Mette Juul tog också en examen från The Rhythmic Music Conservatory i Köpenhamn.

 

Bandmedlemmar:

Mette Juul, sång  Peter Rosendal, piano – Anders Fjeldssted, bas – Snorre Kirk, trummor.

Maria Paulin kvintett


Onsdag 3 november – 19:00 – PM & Vänner Hotel 

Maria Paulin och hennes kvintett bjuder på en svängig jazzkonsert med inriktning på mer eller mindre kända jazzmelodier hämtade från "The American Songbook".


Konserten innehåller blandat material som ballader och mycket swing.


Maria bjuder också på flera nummer med fin scatsång.


Bandmedlemmar:
Maria Paulin, sång – Magnus Selander, tenorsax – Lasse Örback, piano – Hasse Larsson, kontrabas – Jesper Kviberg, trummor.

LÖRDAG:
13:00 14:30 Thubanon förstärkt med Jocke Wickström trumpet och Linda Pettersson sång.
Thubanon tillkom på initiativ av Håkan Thunér, trombonist och arrangör som menade att med sex blåsare skapas en fullödig klang av storbandskaraktär. Arren skrivs av Anders Baudin. Skivan Thubanon tolkar Gullin har fått god kritik i Orkesterjournalen och i Smålandsposten.

Bandmedlemmar:
Linda Pettersson sång – Jocke Wikström trumpet – Anders Baudin sopransax, altsax, klarinett – Bo Jansson altsax, klarinett – Siwert Wikström tenorsax, klarinett – Mats Eriksson baritonsax – Alexis Osorio–Lòpez trombon – Max Carlsson gitarr – Pelvin piano – Jörgen Malm elbas – Jonathan Eryd trummor.

15:00 16:30 The Blues Twisters spelar blues med sväng.

Bandmedlemmar:
Magnus Brandstedt gitarr, sång – Sven Carlsson, trummor – Calle Bjelke, gitarr & sång – Sven Torstensson, orgel & piano – Anders Andersson, bas & sång.

17:00 21:30 Band från S:t Sigfrid fhsk. Sex band kommer att spela fyra traditionella jazzlåtar som generalrepetition inför påföljande veckas prov!

De fantasifulla namnen på banden som kommer att underhålla oss:

- Chili med Arne 

- Aavids kavalleri 

- The Waiters 

- Den tredje ensemblen

- Trippelduon 

- Fanny n’ friends 


SÖNDAG:
11:00 – 12:30 Max' Saxar bildades 2004. Från början med två saxar och idag fyra saxar: Sopran-, Alt-, Tenor- och Barytonsax, dvs en klassisk saxofonkvartett med komp. Repertoaren är mainstream jazz med betoning på Gerry Mulligans musik som kommer att vara i centrum 24 oktober. Bandet har också en unik alternativ sättning med tre klarinetter.

Bandmedlemmar:
Anders Baudin sopransax, klarinett – Bo Jansson altsax, klarinett – Sivert Wickström tenorsax, klarinett – Mats Eriksson bassax – Kenneth Malm piano – Börje Backman elbas – Max Carlsson gitarr – Jonathan Eryd trummor.

13:00 – 14:30 New Orleans Rubber Band bildades 2011 och består idag av sju entusiastiska jazzdiggare i den övre medelåldern. De flesta av oss har spelat tradjazz under vår studietid i mitten av förra århundradet. Nu koncentrerar vi oss på den gamla New Orleans-jazzen, vilket innebär att musiken helst ska vara nedtecknad före år 1930. Bandet består av klarinett, kornett och trombon, vilka ackompanjeras av piano, banjo, bastuba och trummor.

Bandmedlemmar:
Håkan Håkansson klarinett – Arne Ackmer, kornett – Tord Pola, trombon – Kjell Gransvik, bastuba – Ulf Stenquist, banjo - Peter Markensten, piano - Lennart Johansson, trummor.

15:00 – 16:30 Sleeping Beauty är en sextett som sysslar med jazz från huvudsakligen perioden 1950-80, t.ex. Ellington, Quincy Jones, Mulligan, Al Dubin etc.

Bandmedlemmar:
Yvonne Steen Ohlander, sång – Anders Baudin, saxofon, klarinett – Siwert Wickström, saxofon, klarinet – Mårten Bendz, piano – Börje Backman, bas – Sven Carlsson, trummor.

17:00 18:30 Trio Magnifique spelaren en ljuv blandning av fransk cafémusik och musik ur The American Songbook.

Bandmedlemmar:
Tuula Jokela, sång – Lasse Johansson, sång, gitarr – Sven Torstensson, dragspel.

19:00 21:30 Peter Asplund trumpetaren har grävt djupare i sig själv i förhållande till jazztraditionen än vad de flesta har ork eller tålamod till. Efter hela den resan, så här långt, visar det sig att han är en romantiker – i stilistiskt närmast tidlös bemärkelse. – Johannes Cornell, DN,

De första tonerna lovar gott. En ensam trumpet sätter stämningen med sin klara ton: lite melankoliskt men också coolt. Man fångas. Och fortsättningen håller vad inledningen lovar. Det här är nog det bästa jag hört med Peter Asplund. – Sten Wistrand, Kulturdelen. 

Peter Asplund fångar väl stämningar, skiftningar och rörelser, allt detta kryper nära i hans kompositioner, hudnära. – Bo Bjelvehammar, OPULENS. 

Jag gläds åt ett album med innerlig stringens i världsklass. – Mats Hallberg, Orkesterjournalen.

Peter Asplunds All my Septembers är hans hittills bästa album – genomarbetat och sammanhållet in i minsta klang – och fullproppat med vackra melodier. – Dan Backman, SvD.

Asplund har komponerat allt och verkligen skapat en balladdominerad albumhelhet. Albumets kärntrupp är huvudpersonens ordinarie trio, förstärkt med tre pers. Storbandet kallas in på en del av låtarna för att förstärka känslorna och atmosfären som redan finns i musiken. Några rappa spår kryddar. – Alexander Agrell, Sydsvenskan.

Tio låtar som fyller upp kosmos inom mig och gör vardagens skönare än någonsin. – Blaskans Vänner.

Bandmedlemmar:
Peter Asplund, trumpet – Hans Andersson, bas – Rasmus Kihlberg, trummor (vikariat) – Lars Jansson, piano.

Sleeping Beauty

The Blues Twisters

Trio Magnifique

New Orleans Rubber Band

Thubanon

Emil Ernebro och Filip Jers


Lördag 20 november – 19.00 – Folkets Hus i Lammhult


Emil Ernebro (gitarr) och Filip Jers (munspel) är två unika musikanter på den svenska musikscenen. Duon bildades 2017 men hade i flera år fått höra på olika håll – ni borde spela tillsammans! Ernebro och Jers tänjer på gränserna för vad deras instrument kan göra och låta som. Emil Ernebros fingerspel på gitarr är i absoluta världsklass och Filip Jers har kallats ”The Swedish Harmonica Sensation” av internationella musikjournalister samt blivit världsmästare på munspel.

Deras repertoar består av låtar från den amerikanska folk- och jazzrepertoaren, poplåtar från 1960- och 70-talen och svenska visor. Deras musicerande är spelglädje, spontanitet och sväng! Våren 2019 släppte de sin debutskiva “Duet” och den mottogs med förtjusning både av publik och recensenter. Sommaren 2019 framträdde Ernebro & Jers i “Allsång på "Skansen” inför en miljon tittare i direktsänd TV. (Musikriket)

Anna-Mia Barwe IN A CHRISTMAS MOOD


Onsdag 8 december – 19.00 – Utvandrarna hus


Du är något så unikt som inspiration, skrev Åke Arenhill till Anna-Mia efter en konsert en gång, och så är det! När Barwe sensuellt, med timing och exemplarisk frasering, nästan viskande lyft fram en amerikansk jazzballad slår hon i nästa stund ut armarna och sjunger med full styrka och på klingande skånska Jau älskar daj! Full av musikalitet, sångglädje, humor och värme. Jazz och visa i skön förening.


Press:
" ... ”Solklart”, som spritter av musikalitet, sångglädje och livslust! ... Sahlins låt underbar, dels gör du den väldigt bra. Det är mycket Anna-Mia Barwe i den. Och Dansvisan var lysande (fin text!). Som helhet tycker jag att CD:n är förnämlig. Musikerna är toppartister liksom sångerskan. Du har en mycket personlig stil och du textar utomordentligt. Man blir glad när man hör dig sjunga. ... att Rådelius också komponerade och skrev texter. Imponerande. BG Sahlin håller jag mycket högt ... en fantastisk ckompanjatör och kompositör. Saxofonisten var lysande. ... Skivomslaget är förtjusande."
Lars Svensson.

Bandmedlemmar:

Anna-Mia Barwe, sång Mattias Carlson, klarinett och saxofon Sven Bjerstedt, piano Per Ekman, kontrabas – Jerker Heijkenskjöld, trummor.

Våren 2022

SUPER CHIKAN med MR BO & THE VOODOOERS


Fredag 14 Januari 20.00 – Kafé de luxe Gillestuga


Inställd pga av pandemin


James Super Chikan Johnson, Clarksdale, USA. Nu, vid 62 års ålder, är han en av de sista riktigt stora Delta Blues-musikerna som håller liv i en rik afroamerikansk musiktradition som har påverkat band som Rolling Stones, Led Zeppelin, White Stripes och Black Keys.

Janese bygger sina instrument själv med material alltifrån en bensindunkar till cigarrlådor. Det märkliga är att han får det att låta så bra.

Han är en stor underhållare och berättare så halva behållningen från hans konserter är hans mellanprat. Det är svårt att hitta en artist som har djupare rötter i bluesdeltat än Super Chikan.

Han vann Blues Music Award för bästa traditionella blues med sitt album Chikadelic 2010.

Bluesen började för över hundra år sedan som en landsbygdsmusik, och många av upphovsmännen till bluesmusik skrev låtar med jordbruksteman, med arbetslåtar eller ballader om grödor eller skadedjur eller vädret, och om sina egna hundar och mulor . Gamla countryharpaspelare kanske imiterar gårdsdjur i deras klagande skrik, skäller och stön, men en nyare bluesspelare har gått hela nio yards och kallat sig själv efter ett tamt "djur". Det skulle vara svårt att hitta en man med djupare rötter i deltat än Super Chikan.James Johnson föddes i Darling MS 1951, brorson till Big Jack Johnson, bluesgitarristen från bergslandet vars intensiva, ålderdomliga, enackords juke-joint boogies talade till bluesens ursprung. James flyttade runt i deltat och arbetade på släktingars gårdar som liten, och han gillade att mata kycklingarna, imitera och "prata med" dem, vilket ledde till att hans vänner kallade honom "Chikan Boy". Han lärde sig spela en diddley-båge, och när han var 13 köpte James en beat-up begagnad gitarr från en Frälsningsarméns butik i Clarksdale, men han var inte ute efter en karriär inom musiken. Han arbetade på en mängd olika jobb som ung. Det var när han var anställd som lastbilschaufför, han kom på sina egna sånger för att fylla de ensamma timmarna. Hans kompisar övertalade honom att spela in några demoskivor och han försökte spela med några musikerkompisar, men han föredrog friheten och spontaniteten i att vara soloartist. James antog Super Chikan-taggen när han äntligen började uppträda, och hans låtar inkluderade vanligtvis lite galande och repor på hans gitarr.

Lineup:
Mr Bo & The Voodooers backar upp artisten James Johnson Super Chikan

Herr Bo, sång & gitarr – Bo Hansson, hammond – Lars Mellqvist, bas – Roger Mörck, trummor

Amanda Ginsburg


Fredag 11 februari kl 19 – Näckrosen - Ingelstad


Amanda Ginsburg växte upp i en musikalisk familj i Gamla stan i Stockholm. Hon gick musik-linjen på Södra Latins gymnasium. Studerade musik på Betel fhsk och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, examen 2014. Under några år ingick Ginsburg i vokalgruppen IRIS tillsammans med Agnes Börsbo, Agnes Grahn och Ida Hammarbacken. Ginsburg har även haft ett musikaliskt samarbete med musikern Andy Fite, vars låtar Ginsburg har framfört på sina konserter.  juni 2016 spelade Ginsburg in EP:n Vargtimma, bestående av sex låtar, tillsammans med musikerna Filip EkestubbeLudvig ErikssonLudwig Gustavsson och Joel Karlsson. Vargtimma släpptes år 2017 och flera låtar från skivan kom att spelas i P2 under 2017. 

Hösten 2017 nominerades Amanda Ginsburg till P2 Jazzkatten 2017 i kategorin "Årets nykomling". Samma år släppte hon Havsmelodi, samt Flykten från vardagen, en låt där hon framträder tillsammans med trombonisten Nils Landgren. Den 19 januari 2018 uppträdde Ginsburg i Musikplats Stockholm och framförde fem av sina låtar under konserten som sändes i P4 Stockholm.

I februari 2018 släppte Ginsburg sitt debutalbum, Jag har funderat på en sak, på skivbolaget Ladybird/Naxos. Albumet recenserades i bl.a. Dagens Nyheter och Orkesterjournalen. I samband med albumsläppet intervjuades hon även av P1 Kultur

Under år 2018 turnerade Ginsburg runt om i Sverige tillsammans med medmusikerna Ludvig Erikson, Ludwig Gustavsson och Filip Ekestubbe.

Den 7 maj 2018 spelade hon en konsert på jazzklubben Fasching i Stockholm, där även multiinstrumentalisten Magnus Lindgren deltog som hemlig gäst på scenen. Den 24 juli 2018 framträdde Amanda Ginsburg i Allsång på Skansen, där hon framförde låten Havsmelodi från debutalbumet.

Hösten 2018 nominerades Ginsburg för andra gången till P2 Jazzkatten i kategorin "Årets nykomling". Under den direktsända Jazzkatten-galan i oktober 2018 deltog hon även på scenen på jazzklubben Fasching.

Den 7 februari 2019 vann Ginsburg en Grammis i kategorin "Årets jazz" för albumet Jag har funderat på en sak på Grammisgalan 2019. Hon hade nominerats till detta pris i december 2018.

2021 vann Ginsburg återigen en Grammis i kategorin "Årets jazz" för albumet I det lilla händer det mesta på Grammisgalan 2021. Wikipedia

Bandmedlemmar:
Amanda Ginsburg, sång – Filip Ekestubbe, piano – Ludvig Eriksson, kontrabas – Ludwig Gustavsson, trummor

Jakob Karlzon Trio


Onsdag 23 februari kl 19 – Nygatan 6


Jacob Karlzon är otvetydigt en av de allra främsta jazzpianisterna och kompositörerna i Europa. Jacob rör sig enkelt och smakfullt mellan jazzens öppenhet, nyfikenhet och energi, och popens musikaliska kraft och tillgänglighet och lyckas kombinera dessa båda världar.

Stilistiskt och musikaliskt är Jacob Karlzon van resenär. Han kommer från klassisk bakgrund men har delat scen med de stora namnen inom jazzen som Kenny Wheeler, Norma Winstone, Billy Cobham mfl.

Låt Jacob Karlzon förse dig med manuset till din inre film och följ med på en mycket överraskande resa.

Bandmedlemmar:
Jacob Karlzon, piano – Dan Berglund, bas – Rasmus Kihlberg, trummor

KnockOut Greg och The Scandinavian Blue Flames


Fredag 1 april kl 19.00 – Knock-Out Greg på scen 20:30 – Kafé de luxe Gillestuga


Greger Andersson, munspelare, gitarrist, sångare och kompositör, från Stockholm. Greger är en välkänd veteran i blueskretsen. 

I bandet återfinns som alltid Gregers yngre bror Marcus på trummor. Bröderna har spelat ihop i över 30 år sen starten i Gnesta 1988 och avverkat tusentals gig tillsammans.

Basen hanteras av Lars Näsman känd bla som basist i Trickbag sen många år och en mängd andra sammanhang. På keyboard och sax återfinns Torbjörn Eliasson även han mångårig medlem av K-O Greg & Blue Weather. Tobbe spelade piano i Sven Zetterbergs band länge och blåser numera också sax i kultbandet The Beat from Palookaville.

Lägg till Tomi Leino från Karkila i Finland och du har ett band man inte skojar bort. Tomi har gjort sig ett namn världen över vid det här laget som en av de absolut främsta bluesgitarrister du kan hitta.

Hard hittin’ blues and no saving by the bell.

 

Det blir en kväll med en legend på den Svenska bluesscenen som bjuder på munspel och sång i världsklass!


Bandmedlemmar:
Greger Andersson, sång, munspel, gitar – John  Bernström, gitarr – Torbjörn Eliasson, keyboard, sax – Lars Näsman, bas – 

Marcus Andersson,  trummor

Bag Ladies


Fredag 8 april kl 19.00 PM & Vänner


Klicka och lyssna på akt 1 och på akt 2


Bag Ladies är bildat av de två saxofonisterna Catharina Wiborgh och Gunnel Samuelsson som träffades första gången på jazzlinjen i Skurup på 1980 talet. En grupp med mycket eget material. Lyriskt och expressivt. Med influenser från bebop-traditionen och framåt. Mestadels instrumentalt men det bjuds även på vokala inslag då Ann Blom sjunger.

Det blir Bebop och Groove! Lyssna på Bag Ladies på Fashing 14 augusti 2021

Catharina Wiborgh - altsaxofon. Född i Umeå, uppvuxen i Sala.


Såg filmen Sven Klangs kvintett med Christer Boustedt omkring 1980, började därefter spela saxofon.


Har studerat på Skurups jazzlinje och SMI. Är sedan 1985 bosatt i Stockholm och spelar i diverse jazzsammanhang.


Många turnéer ute i landet med gruppen Evergreenish vilka också spelade på jazzfestivalen Jazz i Svaben - 2000. I det bandet ingick sångerskan Tessan Milveden, med vilken hon fortsatt spela tillsammans med i bandet Tessans Holiday, (där övriga medlemmar är Leo Lindberg piano, Ivar Lindell bas och Jesper Kviberg trummor).


Har periodvis bott i Barcelona och samarbetat med musiker därifrån. Bildade 2008 en kvartett med den katalanske pianisten Dani Rambla, (med Lars Ekman bas och Ali Djeridi trummor). Hon och Dani Rambla har spelat in en skiva på duo, ”Tete a tete”, skivrelease 17 mars 2017.

Catharina Wiborgh spelar altsax med stor personlighet där det melodiska, behagligt vackra har stort utrymme i musiken.” - Uno Pettersson, Dalademokraten.


Gunnel Samuelsson - tenorsaxofon & flöjt

Hon fick nys om Skurups folkhögskola när hon spelade flöjt med syrrans killes jazzrockband som 17-åring. Gick där på jazzlinjen, köpte en saxofon och flyttade till Göteborg där hon studerade på musikhögskolan. Fick engagemang i ”Kurt Olssons damorkester” och har sedan dess frilansat som musiker i diverse sammanhang spelades jazz, soul, rythm ́n ́blues.


Just nu förutom i Bag Ladies med bland andra improvisationsgruppen Ord och Patricia Page and the Phrophets.


Hon har också jobbat som teatermusiker på bland annat Folkteatern i Göteborg, Tornedalsteatern och Varieté Vauduvill. Särpräglat nyfiket, infallsrikt och rytmiskt spel.


Ann Blom Piano - sång

Född och uppvuxen i Stockholm, där hon även studerat på Musikhögskolan. Verksam som lärare i piano och ensemblespel. En ivrig förespråkare av jazztraditionen till yngre generationer.


2012 gav hon ut plattan Stepping Through (Blue Blossom Records)med sin egen kvartett. Där skrev hon en stor del av materialet. (med Filip Augustsson, Jesper Kviberg och Johan Setterlind).


Hon ingår i ett flertal konstellationer, bl.a. (tillsammans med basisten Patrik Boman) i föreställningen ”Lady Day” med Petra Kvist och Lisa Werlinders program ”Ett Minne Blått”. Sen 2016 även i Lisen Elwin kvartett.


Andra tidigare grupper hon ingått i är bland andra Cecilia Wennerström Quartet, Satin Dolls, Ann–Sofi Söderqvist kvintett, Ann-Kristin Hedmarks kvartett och Evergreenish.


Henrik Wartel - Trummor

Henrik blev medlem i den världskände trombonisten Eje Thelins kvartett när han bara var 20 år. De turnerade frekvent i Europa under flera år och Henrik blev en känd och populär trummis i olika band och i olika stilar.


Han spelade Rock’n roll med finska Jukka Tolonen, ”hardcore jazz” med Bernt Rosengren, kompade berömda stjärnor som Monika Zetterlund, Tomaz Stanko och Nisse Landgren för att nämna några.


När det gäller frijazz så spelade han med Roland Keijser och free improvisation med Position Apha. Eller med andra ord: Han spelar med vem som helst, var som helst!

 

Patrik Boman - bas (vikarie för Filip Augustsson

Filip studerade vid Jönköpings Musikhögskola och flyttade sedan till Stockholm där han fortsatte studierna vid Kungl. Musikhögskolan. Under studierna frilansade Filip i många olika grupper som Fredrik Noréns band och Fredrik Ljungqvists kvartett. Därefter blev han en mycket anlitad basist, fortsatte att spela och spela in skivor med t ex Mattias Ståhls Blå, Fredrik Nordströms kvartett, Karl-Martin Almqvists kvartett, Mathias Landaeus, Mats Öbergs trio och flera andra.


Filip har spelat på scener runtom i världen och spelat in omkring 80 skivor.


2013 bildade Filip sin trio med Viva Black, Eva Lindal på violin och Christopher Cantillo på trummor. Deras första CD fick utomordentliga omdömen ibland annat av Downbeat, All About Jazz och Dagens Nyheter. Filip spelar numera i svenska grupper som Mats Öberg Trio, Velodrone, Le Jazz Cool, Monica Borrfors kvartett, Örjan Hultén-Orion, Katzen Kapell, Johan Berke Upstairs Five och undervisar barn och vuxna i basspel se vidare länken: https://opusnorden.com/se/artister/jazzsv/filipaugustson

Kvällens förband kommer som vanligt från S:t Sigfrids fhsk och kallar sig för 'Ensemble Uno’: och utgörs av:

Vilma Brorsson flygel - Jefta, sång – Henrik Nielsen, sax – John Johansson, gitarr – Franz Kaltenbrunner, bas – Fanny Malmström, trummor. 


Lyssna på förbandet Ensemble Uno!

Marino Valle Band


Fredag 29 april kl 20.00 – Kafé de luxe Gillestuga

Med Marino Valle på scenen blir det båda festligt och fullt ös.


Det blir Blues, Southern Soul och Rhythm & Blues.

Marino, med den gyllene strupen, har med sig bandet som består av idel högkompetenta musiker med rutin, och med spelglädje i massor.


Marino Valle ackompanjeras av rutinerade musiker som spelat med bland andra Peps Persson, Sven Zetterberg Blues Band, Gumbo och Franska Trion.


Bandet består av Marino Valle sång och munspel, Mikael Fahleryd bas, Michael Edlund trummor, Matti Ollikainen för kvällen ersätts av Arvid Hill piano och Henrik ”Pilen” Pilquist gitarr.


Originallåtar varvas med svängig soul, rhythm & blues och smäktande ballader. Om så låtarna handlar om brustna hjärtan, trubbel eller den stora kärleken framförs de med känsla, genuinitet och dynamik.


Musiken är förankrad i amerikansk soul och Rhythm & Blues men det bjuds även på en del rock och jamaikanska influenser.


Under 2018 vann bandet Swedish Blues Challenge och fick den stora äran att representera Sverige i European Blues Challenge 2019 som ägde rum på Azorerna.


Bandet har nyligen släppt debutalbumet Dragon of Love på det danska skivbolaget Straight Shooter Records. 


Bandmedlemmar:
Marino Valle, vocals and harmonica – Henrik Pilquist, guitar – Arvid Hill, piano and keyboard – Mikael Fahleryd, bass – Michael Edlund, drums.


Linda Pettersson Here´s To Life


Onsdag 7 sept kl 18.30 – Växjö Teater

Linda Pettersson började sprida sin sångmagi för 25 är sedan och det är 50 år sedan Föreningen Jazz i Växjö startade sin konsertverksamhet i Växjö så nu är det dags att jubilera och hylla åt alla håll och kanter.


Nu får vi möjligheten att lyssna till henne tillsammans med några av landets finaste musiker i en konsert som riktar sina hyllningar till den musik och de människor som rört hennes hjärta genom åren.


Gästartist:

Lars Jansson – piano


Övriga medverkande:

Krister Jonsson – gitarr
Lars Ericsson – bas
Björn Höglund – slagverk

Elias Jakobsson – trummor

Frida Brunzell – kör
Astridkvartetten – stråkar

Thorbjørn Risager & The Black Tornado


Fredag 23 september kl 19.00 – Folkets hus Alvesta


Thorbjørn Risager & The Black Tornado har verkligen etablerat sig som ett internationellt band av högsta kaliber med sin starka och dynamiska scenshow och förädlade, rytmiska blues med inslag av både rock, soul, roots, americana och funk. De har spelat en bra bit över 1000 konserter i 21 länder, inte bara i Europa utan även i USA, Canada och Indien.


Sedan Thorbjørn Risager först dök upp på radarn i förra sekelskiftet, när en handfull danska pubgäster upptäckte denna oslipade diamant på den köpenhamnska scenen, har hans meteorlika uppgång sällan gett honom tid att se tillbaka. Nej, denna kritikerrosade låtskrivare, unika sångare och uttrycksfulla gitarrist, och ledare av det kraftfulla bandet Black Tornado, har haft ögonen på horisonten: nästa stad, nästa konsert, nästa album.


Bandmedlemmar:
Thorbjørn Risager – sång och gitarr
Emil Balsgaard – piano och orgel
Joachim Svensmark – gitarr och backup vocals
Kasper Wagner – tenor/alt/baryton sax (eller Hans Nybo, tenorsax)
Peter Kehl – trumpet/flygel horn och backup vocals
Søren Bøjgaard – bas / synthbas / samples
Martin Seidelin – trummor och backup vocals