Konserthistoria

Våren 2020

We Float

Onsdag 29 Jan - kl 19 - Kafé de luxe


Tickande och pulserande tar We Float med sig lyssnaren på en resa genom dramatiskt skiftande ljud-landskap. I det ena ögonblicket är det lugnt och stilla, men plötsligt blåser det upp till storm. Det är en resa mellan akustiskt och elektroniskt, mellan hopp och förtvivlan, mellan pop och jazz.


Förband från S:t Sigfrid fhsk.

Nuaia + Josgrejen


Fredag 21 Feb - kl 19- Kafé de luxe


En dröm för många band är att skapa sitt eget, personliga ljudlandskap. Trion Nuaia har lyckats. Svenska bandet löder ihop sin egen förening av pop och electronica.


Nuaia spelar fri-pop. En mix av jazz, pop och electronica improvisationer. Ett universum där, sång, trummor och akustiska ljud, möts i ett elektroniskt ljudlandskap och föder personliga berättelser som förmedlas med ovanlig intensitet och närvaro.


Nuaias andra album ”Belong to the moon” släpptes våren 2015 och kännetecknas av personligt Fri Pop manifest, som gjorde stort intryck i  på lyssnare och recensenter från Scandinavien, Europa till Asien och i USA.


Förband från S:t Sigfrid fhsk.

Aloft Quartet


Fredag 6 Mars - kl 19 - Utvandrarnas hus


Aloft Quartet formades 2016 och är en akustisk jazzkvartett bestående av unga musiker från Skandinavien. Musiken består av original-kompositioner som bandet tillsammans jobbat på för att skapa en stark och sammanhängande repertoar. Med inspiration från den amerikanska såväl som den nordiska jazzscenen spelar Aloft Quartet sin musik på ett distinkt och omväxlande lugnt och kraftfullt sätt.


Bandet har varit på flertalet turnéer runt om i Skandinavien och Tyskland och har redan idag fått stark respons och renommé för deras dynamiskt livliga och emotionellt gripande musik.


Förband från S:t Sigfrid fhsk.

Hösten 2020

Mattias Welin & Per Sjödin Duo


Tordsag 15 oktober kl 19 - STENLadan


Basisten Mattias Welin spelar i Relay Orchestra och medverkar på CDn Relay.


Mattias föddes i Växjö 1965. Han har studerat på Skurups Folkhögskola 87/88 och Kungliga musikaliska akademien 89-91.


Per Sjödin delar sin tid mellan att vara gitarrlärare vid musikhögskolan i Malmö och att spela gitarr i olika band. 

 

Båda musikerna är välkända för Växjöpubliken och har tilldelats FJV utmärkelse JazzOskar.

Våren 2021

Onsdag 31 Mars 19.00 Herrgård de luxe - Bag Ladies 
Tyvärr inställd pga sjukdom! Kommer 2022

 • Bag Ladies består av de två saxofonisterna Catharina Wiborgh och Gunnel Samuelsson som träffades första gången i Skurup på 1980-talet. En grupp med mycket eget material. Lyriskt och expressivt. Med influenser från beboptraditionen och framåt. Mestadels instrumentalt men det bjuds även på vokala inslag då Ann Blom sjunger. Bag ladies bildades för ett par år sedan och har spelat på jazzklubbar runt om i Sverige.

  Det är egna kompositioner av Catharina Wiborgh och Ann Blom med inslag av bebop, modern jazz och beat, plus ett par evergreens omtolkade av Ann Blom som också sjunger. Det är lekfullt, lyriskt och expressivt. Patrik Boman och Henrik Wartel, kända från ett flertal spännande projekt i Stockholm hjälper till att bilda denna spännande och dynamisk konstellation.

  Bandmedlemmar:
  Gunnel Samuelsson Tenorsax, Flöjt - Catharina Wiborgh Altsax - Ann Blom Piano, Sång - Patrik Boman Kontrabas - Jesper Kviberg Trummor.


Onsdag 21 April 19.00 PM & Vänner - Sångerskan Anna Pauline och Pianisten Ulf Johansson Werre

 • Anna Paulin jazzsångerska och låtskrivare som sjunger direkt från hjärtat. Född i Kalmar, uppväxt i Höganäs i en musikerfamilj med en far som är välkänd jazztrumpetare och en dansk mamma rotad i den danska musikskatten. Annas flerkulturella identitet har varit en stor fördel för hennes artisteri; hennes språkliga gehör har tränat henne till jazzmusikalisk världsmedborgare.

  Som sångerska inspirerades Anna tidigt av Ella Fitzgerald, Anita O’Day, Peggy Lee, Doris Day, Marilyn Monroe såväl som singer/ songwriters som Joni Mitchell och Emmylou Harris. Redan vid fyra års ålder stod hon på scen första gången och kom sedan att delta i flera amatörmusikaler och revyer.

  Ulf Johansson Werre är född i Lövånger 1956-01-16. Kom till Uppsala 1963 där han spelade trummor och gitarr i olika popgrupper, bl.a. med John Högman. Efter att ha upptäckt jazzen vid tio års ålder blev pianot och senare vid femton blev trombonen hans instrument.

  Ulf är en av landets flitigaste och mest mångsidiga musiker. Och i alla sammanhang söker han som trombonist, pianist och sångare det rätta ”groovet” och det hittar hani många olika sammanhang. 
  Artikeln publicerad i DIG Jazz nr 2/2005..

  Bandmedlemmar:
  Anna Pauline Sång, Ulf Johansson Werre flygel.


Onsdag 12 Maj 19.00 PM & Vänner - Duo Emma Denward och Magnus Hjorth

 • Med en intensitet som spänner från intim innerlighet till kärvhet i ett vrål framför Emma Denward sina texter så det verkligen känns. Emma och pianisten Magnus Hjorth har mångårig historia av gemensamt låtskrivande där de har utvecklat ett nyansrikt och tätt samspel. Magnus vet både att lämna luft och att fylla uttrycket med snabba malande inpass for att lyfta känslan i text och melodi. Denward & Hjorth hittar sin edge mitt emellan modern jazz, nordisk ton och svenska visan.

  Emma 
  och pianisten Magnus Hjorth har mångårig historia av gemensamt låtskrivande och de har utvecklat ett nyansrikt och tätt samspel. Magnus vet både att lämna luft och att fylla uttrycket med snabba målande inpass för att lyfta känslan i text och melodi. Denward & Hjorth hittar sin edge mitt emellan modern jazz, nordisk ton och svenska visan.


Lördag 29 Maj 19.00 PM & Vänner - Terese Lien Evenstad


 • Terese Lien Evenstad och hennes kvartett som spelar modern jazz som sträcker sig från mycket intensiva rytmer och harmonier till fridfulla och lyriska melodier.

  Repertoaren är skriven av Terese och är influerad av jazz, nordisk folkmusik, avantgarde och neo-soul. Bandet består av prisbelönta musiker från Sverige, Norge och Island. Tillsammans skapar de ett nordiskt uttryck som berör och väcker till eftertanke.

  Bandmedlemmar:
  Terese Lien Evenstad violin, sång - Britta Virves piano -  Arvid Jullander bas - Peter Danemo trummor.


Onsdag 9 Juni 19.00 PM & Vänner - Leon Falk Satchmo Tribute

 • Leon Falk Satchmo Tribute är en djupdykning i Louis Armstrongs musikaliska värld - en av 1900-talets absolut mest betydelsefulla musiker. Med samma klassiska "Hot Five"-settning som i de legendariska studio-sessionerna på 20-talet har Leon Falk Satchmo Tribute med noggrannhet tagit sig an Louis Armstrongs musikaliska arv, och framför musiken med känsla och liv. 

  Bandet hyllar också "Satchmo" genom att skriva egna originalkompositioner i stilen, och tar på så sätt 1920-talsmusiken in i 2020-talet. På ett medryckande sätt strävar bandet när de spelar efter att lyfta den tidiga jazzens värden - samspelet, bluesen, dansen och känslorna.

  Trumpetaren och kornettisten Erik Tengholm är en "rising star" inom både den moderna och klassiska jazzen och behärskar den unika spelstil som vi förknippar med Louis Armstrong.

  - I november 2017 tilldelades Erik Louis Armstrong-stipendiet som delas ut av Föreningen Klassisk Jazz.
  - I april 2018 släpptes bandets debut-skiva "Just Another Satchmo Tribute".
  - I augusti 2018 tilldelades Adam och Leon stipendium från Jazzarkivet som ges till "Yngre musiker som spelar äldre jazz."


  Bandmedlemmar:
  Leon Falk trombon/sång - Erik Tengholm trumpet/kornett - Adam Falk klarinett - Uno Dvärby banjo Sara Karkkonen piano.


Tisdag 22 Juni 13.30 Miranda ”Murre” Eriksson - Alabastern Tallgården Araby och 15.00 Romavallen Teleborg. 

 • I samarbete med Växjöbostäder anordnar  Föreningen Jazz i Växjö två konserter för barn med Murre som kommer från skogarna runt Torsåsby som ligger i de södra delarna av Alvesta kommun.

  Murre är  utexaminerad  från Visskolan i Västervik och spelar alla möjliga instrument, bl.a. munspel, gitarr och mandolin. När hon är ute själv är det gitarren som är hennse trogna följeslagare.

  Murre framför mycket eget material, varvat med poesi och mellansnack med glimten i ögat. Hon tolkar gärna sina förebilders alster på "Murre-vis". Sjunger mest på svenska men även på engelska, bl.a. The Doors och Bob Dylan. Bland hennse svenska favoriterna finns Stefan Sundström, Dan Viktor, Dan Andersson, Emil Jensen, Allan Edwall och Cornelis Vreeswijk.

  Press:
  Pugh Rogefeldt: "Hon är bra den här tjejen."

  Ur SMP:
  "Slutsålt flera veckor i förväg. Det är stort i lilla Alvesta. Konsertkvällen avslutades med ett framträdande av talangfulla vissångerskan Miranda Murre Eriksson."

  Ivar Sjögres, Lunds Visfestival:
  "En som verkligen marinerats i visor genom livet är småländskan Miranda Murre Eriksson som spelade på visfestivalen här förra året som överraskning."


Onsdag 23 Juni 19.00 PM & Vänner - Thomas Arnesen bluesband

 • Thomas Arnesen, jazz-, bluesgitarrist och sångare. Utbildad vid Kungliga Musikhögskolan, och vid Musikvetenskapen. Har gett ut fyra skivor i eget namn, medverkat på inspelningar med bl.a. Panta Rei, Anders Widmark, Claes Janson, Kjell Öhman, Egil Johansen, Tomas Ledin, Gösta Linderholm, Cornelis Vreeswijk. Inspirationskällorna spänner från Clapton, Hendrix, Beck, BB King, Peter Green och andra blues/rock musiker till Pat Metheny, Jonshn McLaughlin, John Schofield m.fl.

  Bandmedlemmar:
  Thomas Arnesen guitar/Vocals - Andreas Hellkvist hammond organ - Anders Forsberg wurlitzer - Björn Lundquist bass - Ola Ragnar drums.


Onsdag 1 september – 19.00 – Palladium – Folkets Bio – Jojo Djeridi Quartet


 • Jojo Djeridi säger: "Detta är en drömgrupp för mig som jag har satt ihop.” Han har haft en långvarig musikerrelation med Krister Andersson sedan sent 80-tal.

  Kvartetten kommer att spela musik av Jojo Djeridi, Krister Andersson och från The Great American Songbook. Välkommen att uppleva livemusik med professionella musiker av högsta kvalitet.

  Jojo har varit en professionell jazztrummis sedan 1985. Hans spelstil består av en kraftfull gunga, polyrytmiska eskapader och en stor dynamisk spännvidd. Han kan få trummorna att viska och han kan få dem att skrika.

  Under sin karriär har Jojo spelat med de flera svenska jazzmusiker. Tidiga samarbeten inkluderar saxofonspelare Nisse Sandström och Krister Andersson. I ungefär tio år spelade Jojo med Maffy Falay och Bernt Rosengren på jazzklubben Lilla Maria i Stockholm. Senare har han spelat med Arko Big Band med Maria Schneider som ledare. I mitten av augusti i år spelade Jojo Djeridi 4 på Fashing. Giget sändes live.

  Jojo gick på Royal College of Music i Stockholm och har också studerat vid New School i New York.

  För närvarande har han en kvartett i eget namn med Krister Andersson, Lars Jansson och Palle Danielsson ersatt av Hans Backenroth i höstens akter. Han är också involverad i ett antal andra projekt.  Läs mer på TRINITY.

  Förband från S:t Sigfreid fhsk.

  Bandmedlemmar:
  Krister Andersson sax & klarinett – Lars Jansson piano – Hans Backenroth bas – Jojo Djeridi trummor.


Onsdag 22 September – 19.00 – PM & Vänner Hotell – Swedish Swing Society Unik swingtrio i världsklass

  • Benny Goodman bildade 1935 den berömda trion med Teddy Wilson på piano och Gene Krupa på trummor. Trion gjorde skivinspelningar och gjorde direkt succé. Konceptet med pianots vänsterhand i rytmiskt samarbete med bastrumman, Goodmans lekfulla melodik och frånvaron av kontrabas gav ett luftigt sound som frigjorde musikernas eleganta teknik och en swingupplevelse av ovanligt slag. 1936 kom Lionel Hampton, vibrafon, med i gruppen. Den kvartetten blev modell för den populära svenska grupp som Ove Lind och Lars Erstrand kom att bilda.

   Ulf Johansson Werre övertog pianostolen från Bengt Hallberg och senare ersatte Björn Sjödin Ronnie Gardiner vid trummorna. Efter Ove Linds bortgång kom Antti Sarpila till gruppen och nu efter Lars Erstrands bortgång fortsätter gruppen på exakt den kammarmusikaliska sättning som Goodman bildade stil med 1935.

   SWEDISH SWING SOCIETY förvaltar och utvecklar detta arv på ett sätt som har givit genklang hos såväl publik som kritiker världen över. ”Världsklass” är ett omdöme som ofta används efter trions uppträdanden, t.ex. då gruppen uppträdde på Carnegie Hall på Sveriges nationaldag.

   ”Samspelet mellan Uffe, Antti och Björn är strålande. Det låter så enkelt och självklart när dessa musikanter gör sina eleganta och svängiga versioner att man blir på gott humör”
   - Bozze Möller, Orkesterjournalen.

   Ulf Johansson Werre dubblerar pianot med trombonespel i yppersta världselit och mästerklarinettisten Antti Sarpila sätter sig då vid pianot vilket ger gruppen ytterligare variationsrikedom i klangfärg och stil. Björn Sjödin har liknats vid Gene Krupa och hanterar visparna med magisk dynamik och spelglädje.

   För er som uppskattar klassisk swing med elegans och ekvilibristik i världsklass och ändå vill vara med om något nytt, unikt och oväntat – upplev SWEDISH SWING SOCIETY live.

   Förband från S:t Sigfreid fhsk.

   Bandmedlemmar:
   Antti Sarpila klarinett  piano – Ulf Johansson Werre piano trombon, sång – Björn Sjödin trummor.


Onsdag 13 oktober 19.00  PM & Vänner Hotell - Mette Juul Quintet

  • Föreningen Jazz i Växjö har besök av Danska Mette Juul som släppte sitt fjärde album ”Change” på Universal Music Denmark och uppföljaren ”New York-Copenhagen” (2020). Med en rad välkända musiker som Lars Danielsson, Mike Moreno och Ulf Wakenius bland andra.

    

   Från tidig ålder var sång och att skriva texter en naturlig del av Mette Juuls liv. 2007 vann Mette Juul International Jazzartist Competition i Tallinn, där 12 sångare från 8 länder deltog.

    

   Mette Juul släppte sitt debutalbum ”Coming In From The Dark” 2010 med den danska trummislegenden Alex Riel, Jesper Lundgaard på bas, Heine Hansen vid pianot och gästerna Palle Mikkelborg på trumpet och Poul Halberg på gitarr.

    

   Juuls andra album “Moon On My Shoulder” släpptes 2012 med trumpetarna Ambrose Akinmusire, Lars Danielsson - bas, Morten Lund - trummor och Nikolaj Hess - piano.

    

   Mette Juul släppte sitt tredje album ”There is a Song” 18 september 2015 på Universal Music Group. Albumet bestod huvudsakligen av musik och texter av Mette Juul, inspelad med amerikanska trumpetare Ambrose Akinmusire, trummisen Rodney Green, Joe Sanders på bas, Mike Moreno på gitarr och danska pianisten Nikolaj Hess.

    

   Alla album och efterföljande konserter har alla fått många utmärkta recensioner.

    

   Mette Juul tog också en examen från The Rhythmic Music Conservatory i Köpenhamn.

    

   Bandmedlemmar:

   Mette Juul sång - Peter Rosendal piano - Anders Fjeldssted bas– Snorre Kirk trummor.

PM JAZZFEST 2021 Lördag 23 och Söndag 24 oktober PM & Vänner Hotell

 • LÖRDAG:
  13:00 14:30 Thubanon förstärkt med Jocke Wickström trumpet och Linda Pettersson sång.
  Thubanon tillkom på initiativ av Håkan Thunér, trombonist och arrangör som menade att med sex blåsare skapas en fullödig klang av storbandskaraktär. Arren skrivs av Anders Baudin.  Skivan Thubanon tolkar Gullin har fått god kritik i Orkesterjournalen och i Smålandsposten.

  Bandmedlemmar:
  Linda Pettersson sång – Jocke Wikström trumpet – Anders Baudin sopransax, altsax, klarinett – Bo Jansson altsax, klarinett – Siwert Wikström tenorsax, klarinett – Mats Eriksson baritonsax –  Alexis Osorio–Lòpez trombon – Max Carlsson gitarr – Pelvin piano – Jörgen Malm elbas – Jonathan Eryd trummor.

  15:00 16:30 The Blues Twisters spelar blues med sväng.

  Bandmedlemmar:
  Magnus Brandstedt gitarr, sång – Sven Carlsson, trummor – Calle Bjelke gitarr & sång – Sven Torstensson orgel & piano – Anders Andersson bas & sång.

  17:00 21:30 Band från S:t Sigfrid fhsk. Sex band kommer att spela fyra traditionella jazzlåtar som generalrepetition inför påföljande veckas prov!

  De fantasifulla namnen på banden som kommer att underhålla oss:

  - Chili med Arne 

  - Aavids kavalleri 

  - The Waiters 

  - Den tredje ensemblen

  - Trippelduon 

  - Fanny n’ friends 


 • SÖNDAG:
  11:00 – 12:30 Max' Saxar bildades 2004. Från början med två saxar och idag fyra saxar: Sopran-, Alt-, Tenor- och Barytonsax, dvs en klassisk saxofonkvartett med komp. Repertoaren är mainstream jazz med betoning på Gerry Mulligans musik som kommer att vara i centrum 24 oktober. Bandet har också en unik alternativ sättning med tre klarinetter.

  Bandmedlemmar:
  Anders Baudin sopransax, klarinett – Bo Jansson altsax, klarinett – Sivert Wickström tenorsax, klarinett – Mats Eriksson bassax – Kenneth Malm piano – Börje Backman elbas – Max Carlsson gitarr – Jonathan Eryd  trummor.

  13:00 – 14:30 New Orleans Rubber Band bildades 2011 och består idag av sju entusiastiska jazzdiggare i den övre medelåldern. De flesta av oss har spelat tradjazz under vår studietid i mitten av förra århundradet. Nu koncentrerar vi oss på den gamla New Orleans-jazzen, vilket innebär att musiken helst ska vara nedtecknad före år 1930. Bandet består av klarinett, kornett och trombon, vilka ackompanjeras av piano, banjo, bastuba och trummor.

  Bandmedlemmar:
  Håkan Håkansson klarinett – Arne Ackmer kornett – Tord Pola trombon – Kjell Gransvik bastuba – Ulf Stenquist banjo - Peter Markensten piano - Lennart Johansson trummor.

  15:00 – 16:30 Sleeping Beauty är en sextett som sysslar med jazz från huvudsakligen perioden 1950-80, t.ex. Ellington, Quincy Jones, Mulligan, Al Dubin etc.

  Bandmedlemmar:
  Yvonne Steen Ohlander sång – Anders Baudin saxofon, klarinett – Siwert Wickström saxofon, klarinet – Mårten Bendz piano – Börje Backman bas – Sven Carlsson trummor.

  17:00 18:30 Trio Magnifique spelaren en ljuv blandning av fransk cafémusik och musik ur The American Songbook.

  Bandmedlemmar:
  Tuula Jokela sång – Lasse Johansson sång, gitarr – Sven Torstensson dragspel.

  19:00 21:30 Peter Asplund trumpetaren har grävt djupare i sig själv i förhållande till jazztraditionen än vad de flesta har ork eller tålamod till. Efter hela den resan, så här långt, visar det sig att han är en romantiker – i stilistiskt närmast tidlös bemärkelse. – Johannes Cornell, DN  

  De första tonerna lovar gott. En ensam trumpet sätter stämningen med sin klara ton: lite melankoliskt men också coolt. Man fångas. Och fortsättningen håller vad inledningen lovar. Det här är nog det bästa jag hört med Peter Asplund. – Sten Wistrand, Kulturdelen.  

  Peter Asplund fångar väl stämningar, skiftningar och rörelser, allt detta kryper nära i hans kompositioner, hudnära. – Bo Bjelvehammar, OPULENS. 

  Jag gläds åt ett album med innerlig stringens i världsklass. – Mats Hallberg, Orkesterjournalen.

  Peter Asplunds All my Septembers är hans hittills bästa album – genomarbetat och sammanhållet in i minsta klang – och fullproppat med vackra melodier. – Dan Backman, SvD.

  Asplund har komponerat allt och verkligen skapat en balladdominerad albumhelhet. Albumets kärntrupp är huvudpersonens ordinarie trio, förstärkt med tre pers. Storbandet kallas in på en del av låtarna för att förstärka känslorna och atmosfären som redan finns i musiken. Några rappa spår kryddar. – Alexander Agrell, Sydsvenskan.

  Tio låtar som fyller upp kosmos inom mig och gör vardagens skönare än någonsin. – Blaskans Vänner.

  Bandmedlemmar:
  Peter Asplund trumpet – Hans Andersson bas – Rasmus Kihlberg trummor (vikariat) – Lars Jansson piano.

  Tänk på att i god tid boka bord om du tänker äta. Trio Magnifique spelar uppe på BAR från 17:00!


Onsdag 3 November 19:00 PM & Vänner Hotel Maria Paulin kvintett

 • Maria Paulin och hennes kvintett bjuder på en svängig jazzkonsert med inriktning på mer eller mindre kända jazzmelodier hämtade från "The American Songbook".


  Konserten innehåller blandat material som ballader och mycket swing.


  Maria bjuder också på flera nummer med fin scatsång.


  Bandmedlemmar:
  Maria Paulin sång – Magnus Selander tenorsax – Lasse Örback piano – Hasse Larsson kontrabas – Jesper Kviberg trummor.


Lördag 20 November – 19.00 – Folkets Hus i Lammhult – Emil Ernebro och Filip Jers


 • Emil Ernebro (gitarr) och Filip Jers (munspel) är två unika musikanter på den svenska musikscenen. Duon bildades 2017 men hade i flera år fått höra på olika håll – ni borde spela tillsammans! Ernebro och Jers tänjer på gränserna för vad deras instrument kan göra och låta som. Emil Ernebros fingerspel på gitarr är i absoluta världsklass och Filip Jers har kallats ”The Swedish Harmonica Sensation” av internationella musikjournalister samt blivit världsmästare på munspel.

  Deras repertoar består av låtar från den amerikanska folk- och jazzrepertoaren, poplåtar från 1960- och 70-talen och svenska visor. Deras musicerande är spelglädje, spontanitet och sväng! Våren 2019 släppte de sin debutskiva “Duet” och den mottogs med förtjusning både av publik och recensenter. Sommaren 2019 framträdde Ernebro & Jers i “Allsång på Skansen” inför en miljon tittare i direktsänd TV.  (Musikriket)